Megkeresték a legjobb „válságéttermeket”

Brüsszel európai negyedében a gasztronómia is alkalmazkodik az új körülményekhez.

BL
2011. 11. 27. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két gasztronómiai szakember, Hughes Belin újságíró és Sophie Wozniak tanácsadó éppen ebben a helyzetben látta időszerűnek megjelentetni étkezési kalauzának második kiadását, amely a negyed 350 vendéglőjét és gyorsétkező helyét értékeli. Mindketten gondosan és személyesen ellenőrizték a bemutatott konyhákat.

„A vendégeknek elegük van a borsos számlákból, és a vendéglősök, ha nem akarják bezárni létesítményüket, kénytelenek alkalmazkodni az új helyzethez” – mondta az AFP-nek Hughes Belin. „Vége a háromórás, borral megöntözött és konyakkal zárt ebédeknek. A válság a vendéglőket sem kerüli el, az étlapnak tömörebbnek kell lennie, a vendégek gyakorta a ház kimért borát isszák” – magyarázta a szakember.

A 250 oldalas, 9,95 euróért kapható, zsebformátumú kötet szerzői nem tagadják, hogy gasztronómiai kalauzuk csak a saját véleményüket fejezi ki. Nem csupán a jó helyeket sorolják fel, de azokat is, amelyeket szerintük jobb elkerülni. Így például az egyik, az Európai Bizottság épületéhez közeli létesítmény konyháját megdicsérik, viszont megjegyzik, hogy a kiszolgálás „nagyon kelletlen”.

A szerzők nincsenek túlságosan jó véleménnyel az európai negyed vendéglátásának általános színvonaláról, csupán 44 igazán „jó konyhát” találtak. Így könyvük aligha vált ki elragadtatást a benne szereplő létesítmények körében, különösen a lista végén szereplő 52 étkezőhely lehet elégedetlen.

A tét ugyanis nem akármilyen: a vendégek az EU és más intézmények magas rangú vezetői, ügyvédek, parlamenti képviselők, kijárók, tehát tehetős emberek, akik szeretik és értékelik a jó konyhát. A negyed kisvendéglőiben pedig több ezer tisztviselő, alkalmazott kapja be ebédjét, ha meg akar szabadulni a cégek belső éttermeinek egyhangúbb kosztjától.

A gasztronómiai kalauz szerzői színnel rangsorolják az egyes vendéglőket. Piros színnel jelölik a nem ajánlott létesítményeket, a narancsszín az egyenlőtlen minőséget jelzi – az utóbbi a megjelölt helyek felének jár. Zölddel az ajánlott étkezőhelyek szerepelnek, míg a kék a szerzők kedvenceinek jár – azoknak, amelyeknél az adott kategóriának megfelelő árért a legjobb ízeket, kiszolgálást és légkört élvezhetik a vendégek. Még válságban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.