Többé nem tortúra a sítúra?

Két évtizeddel ezelőtt naponta hat órán át szántották a havas lankákat a francia síparadicsomok vendégei, ma már azonban csak négy órát szentelnek napjában az aktív síelésnek.

WA
2012. 02. 18. 19:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az elmúlt harminc évben alaposan megváltozott a vakációzók hozzáállása: ma már sokkal inkább az élvezetekről, mintsem az erőfeszítésekről szól a téli kikapcsolódás” – mondta a francia síiparban dolgozó Laurent Reynaud. Évente hétmillió ember – köztük kétmillió külföldi turista – lepi el a decembertől áprilisig tartó időszakban Franciaország sífalvainak és téli üdülőinek sűrű hálózatát.

Két évtizeddel ezelőtt a vakációzók még naponta hat órán át ingáztak fel-le a havas lankákon, ma már azonban csak négy órát szentelnek napjában az aktív síelésnek, és az idő többi részét igazi kényeztető programokkal töltik. „A turisták nem akarják többé, hogy a sívakáció egyet jelentsen a kemény erőpróbával” – magyarázta Isabelle Pochat-Cottilloux, az Alpokban fekvő Grand-Bornand nevű családias síparadicsom turistaközpontjának a vezetője.

Mint hozzátette: egy családon belül nagyon eltérőek az igények. Az apa síelni szeretne, az anya inkább a fürdő felé venné az irányt, a kamaszlány korcsolyázni akar, míg az öccse megnézne egy filmet a délutáni snowboardozás előtt. A megváltozott igények kielégítése érdekében Grand Bornand-ban művészeti központ, zenés korcsolyapálya, az extrém sportok szerelmeseinek kedvező jégmászófal és két új fürdőhely is épült.

A francia síparadicsomok az ételkínálatukat is alaposan átszabták az elmúlt évtizedben, szakítva a sült sajt és a francia rakott burgonya „hegyi” hagyományaival. Az orosz milliárdosok körében nagy népszerűségnek örvendő Courchevel nevű francia síterületen nem kevesebb, mint hét darab Michelin-csillagos étterem működik, és ráadásként egy borház is, amelyet a „világ legjobb sommelier-i” közé tartozó Enrico Bernardo vezet.

A finom falatok mellett hatalmas igény van a kirándulásokra is. „Manapság az emberek azért jönnek a hegyekbe, hogy újra közel kerüljenek a természethez” – mondta az egyik alpesi üdülő munkatársa. A délkelet-franciaországi Vallorcine síparadicsomban például a – skandináv mintára épülő – ló húzta síelést is kipróbálhatják a vállalkozó szellemű látogatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.