Legalább 600 gyereke született

Legalább 600 gyereke született egy osztrák tudósnak spermadonorként.

WA
2012. 04. 10. 11:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bertold Wiesner, a nagyon sokszoros apa megtermékenyítőklinikát vezetett Londonban 1940 és 1960 között a feleségével, Mary Bartonnal. Wiesner a klinikához segítségért forduló nőknek azt ígérte, hogy „magas intelligenciájú” donortól kapnak hímivarsejteket. Magát is ebbe a kategóriába sorolta, és buzgón adakozott a klinikának donorként. Mintegy másfél ezer nőt segített gyermekáldáshoz az intézet.

Az osztrák tudós 1972-ben meghalt. Hogy mennyire szapora volt életében, arra nemrégiben derült fény, miután két férfi rádöbbent, hogy egymásnak vadidegenek, mégis féltestvérek, mindkettőjük apja Wiesner. Egyikük – Barry Stevens kanadai filmgyártó – 1952-ben fogant a londoni klinikán. Szerinte még vagy ezer féltestvére van apai ágon. A másik férfi – David Gollancz brit ügyvéd – csak 600 fősre becsüli mostohatestvérei seregét.

A Barton Klinika – a feleségről kapta nevét – ténykedése eléggé vitatott volt, mivel csak kis számú és különlegesen kiválasztott, magas intelligenciájú donortól használt sejteket. Köztük volt Derek Richter idegvegyész, neki is legalább 100 gyereke lehet.

A klinika orvosi feljegyzéseit megsemmisítették – adta hírül az Austriantimes.at című hírhonlap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.