Évekig azt tanácsolták a várandós nőknek, hogy ne egyenek mogyorót vagy dióféléket, abban a reményben, hogy így elkerülhetik a születendő gyereknél a későbbi allergiát. Dán kutatóknak a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban közzétett tanulmánya azonban ennek éppen az ellenkezőjét sugallja, az állapotos anya diófogyasztása éppenséggel védő hatású lehet.
A koppenhágai Statens Serum Intézet munkatársai több mint 60 ezer anya és gyerekeik adatait elemezték, a korai terhességtől egészen a gyerekek 7 éves koráig követték nyomon az utódok egészségét. Az eredmények azt mutatták, hogy a várandósság alatti mogyoró vagy dió fogyasztása negyedével csökkentette annak esélyét a gyerekek 18 hónapos korában, hogy asztmásként diagnosztizálják őket, 7 éves korukban pedig egyharmaddal volt kisebb a kockázatuk.
„Úgy találtuk, hogy az anya terhesség alatti heti egyszeri vagy többszöri mogyoró- vagy diófogyasztása csökkenti a gyerekkori allergiás megbetegedések kockázatát. Ezek az eredmények nem támogatják, hogy a várandósság alatt kerülni kellene a dióféléket” – idézte Ekaterina Maslova kutatásvezetőt a The Daily Telegraph című brit napilap.