Csütörtökön ünnepli 46. születésnapját az angol konyha mocskos szájú fenegyereke, a Komár Lacis fizimiskával rendelkező skót, Gordon Ramsay. A földkerekség legkarakánabb televíziós séfjének titka nem feltétlenül a főztjében rejlik, hiszen Ramsay tévés pedigréje nem az a kimondott receptjegyzetelős szombat déli program. De mi a titka?
A séf ne könyveljen
A káromkodó séf 1996 óta 28 könyvet, 13 Michelin csillagot, másfél tucat sikeres tévéműsort és sorozatot, valamint megannyi éttermet és pubot tud felmutatni a világ minden tájáról. A Ramsay birodalom alapvetése, hogy a séf az ételekkel foglalkozzon, a vállalkozás gazdasági részét pedig hagyja másra. A hozzáállás meghozta gyümölcsét, a londoni éttermek mellett már Toszkánában, Szardínián ugyanúgy megtalálható, mint New Yorkban, Versailles-ban, vagy Katarban és Tokióban.
A televízió mint mentőháló
Persze az élet nem ennyire kegyes, a gazdasági válság őt is megnyirbálta. Cége – a Gordon Ramsay Holdings International Ltd. – 4,32 millió fontos veszteséggel zárta első, 2008 -as üzleti évét. Hat bezárt étterem – közöttük egyik, a La noisette egy Michelin csillagot is magával rántott – okozta veszteséget az újabb szakács valóságshow-műsorokkal kompenzálva bebetonozta magát a köztudatba.
Alapvetése egyszerű: a túlbonyolított ételek helyett többnyire az egyszerű, de kitűnő alapanyagból készülő ételeket kultiválja. Mindezek mellett nyitott az újra, gasztronómiai csapatában helyet kapott Gohei Kishi nemzetközi sushi séf, aki a Maze étteremlánc nyers halas tekercskészleteinek minőségét garantálja.
Maratoni futás és káromkodás
A Brit Birodalom kitüntetettje eddig tízszer futotta le zsinórban a London Maratont, ami nem csoda, hiszen szinte már „schoberti” megszállottsággal küzd az elhízás ellen. Mindezek mellett egy reality keretén belül a börtönben rabokkal főz, és persze sosem rejti véka alá a véleményét. Elég csak rákeresni a nagyobb videómegosztókon, hogy az „F” betűs szitokszavak tengere zúduljon a nézőre és a filmekben szereplő szakácsjelöltekre.
Mi a titka? Talán az, hogy – mindamellett szakácsként is bizonyított – az emberek szerte a világon szeretnek olyan konfliktushelyzetnek a külső szemlélői lenni, ami nem jár felelősséggel. Őszintén: ki nem nézne bele egy étterem konyháján folyó versengésbe és az ebből adódó feszültségekbe a tévé előtt ülve?