Nyolc európai országból származó mintegy 350 ezer ember adatainak elemezésével a kutatók megállapították, hogy a havi egyadagnyi – 340 milliliternyi, amely nagyjából egy doboz Coca-Colának felel meg – vagy annál kevesebb cukros üdítőital fogyasztásán felüli minden további adag 22 százalékkal növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát.
„Az európaiak egyre növekvő cukrosüdítőital-fogyasztásának fényében fontos, hogy egyértelmű üzeneteket közvetítsünk a népesség felé ezen italok negatív egészségügyi hatásairól” – húzta alá Dora Romaguera, az Imperial College London munkatársaival közösen készített tanulmány vezetője.
A mostani eredmények összhangban vannak azon amerikai vizsgálatok következtetéseivel, amelyek erős összefüggést mutattak ki a cukros üdítőitalok fogyasztása és a magasabb testtömeg, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte több mint 310 millióan küzdenek a betegséggel.
Romaguera és csapata azt akarták kideríteni, hogy vajon Európában is hasonló kapcsolat áll-e fenn a cukros üdítők fogyasztása és diabétesz kockázata között. A brit, német, dán, olasz, spanyol, svéd, francia és holland emberek bevonásával készített tanulmány során a kutatók az étrendjükről kérdezték a résztvevőket, egyebek között arról, hogy mennyi cukros és mesterséges édesítőt tartalmazó üdítőitalt, illetve gyümölcslevet fogyasztanak naponta.
A Diabetologia című folyóiratban közölt tanulmányukban a szakemberek aláhúzták, hogy eredményeik „megerősítik az összefüggést a 2-es típusú diabétesz megnövekedett előfordulása és a cukorral édesített üdítőitalok nagyarányú fogyasztása között az európai felnőttekre vonatkozóan”. A gyümölcsléfogyasztást nem hozták összefüggésbe a szakemberek a diabétesz előfordulásának gyakoriságával.