A só a lassú gyilkos – tartja a mondás, nem is alaptalanul. A túlzott sóbevitel okozta elhízás – a szív- és érrendszeri betegségek közvetlen okozója – egyre több áldozatot szed a teljes népességben. Azonban a só nem feltétlenül látványos módon kerül be az ember szervezetébe.
Sokan már a kóstolás előtt rutinszerűen nyúlnak a sótartóért, és sokan vannak, akik nem is tudják, mennyi sót visznek be a szervezetükbe egy átlagos étkezés során. Mexikóváros egészségügyi miniszterének kezdeményezésére a múlt héten indult el az a kampány, amely eltüntetné az éttermek asztalairól a sótartót. A The Huffington Post pedig elkészítette azt a listát, amely a leggyakrabban fogyasztott ételek nátriumtartalmát teszi közzé.
Ki hitte volna, hogy a leves vagy a felvágottak révén több sót visz be az ember a szervezetébe, mint az első számú közellenségként megjelölt csipsszel? A The Huffington Post 100 grammos kiszerelések alapján, a 20–50 éves korosztály nátriumigényét figyelembe véve állította össze a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek sótartalmának mértékét.
A reggelire fogyasztott zsemle és kenyér a napi sóbevitel 7,2 százalékát teszi ki. A felvágottak és pácolt húsok a napi nátriumbevitel 5,5 százalékát adják, egy egész pizza elfogyasztása pedig 5 százalékkal járul hozzá a teljes napi nátriumbevitelünkhöz. A feldolgozott baromfihús 4,5 százalékos, a levesek 4,2 százalékos sóbevitelt biztosítanak, a szendvicsek a napi nátriumbevitel mintegy 4,5 százalékát hozzák. Átlagosan 3,9 százalékos sótartalommal bírnak a sajtfélék, amelyek sokszor feltétként szolgálnak az olasz konyha egyik alapvető fogásán, a tésztán. A töltött, darált húsos ételek 3,5 százalékot, a sós rágcsálnivalók, csipszek és ropik 2,8 százalékot adnak a napi nátriumbevitelhez.