Ételek, amelyekkel a legtöbb só kerül a szervezetünkbe

A hétköznapi étkezés állandó szereplőiről készített felmérésében a The Huffington Post hírportál azt kutatta, melyik étellel mennyi só kerül a szervezetünkbe.

tt
2013. 04. 18. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A só a lassú gyilkos – tartja a mondás, nem is alaptalanul. A túlzott sóbevitel okozta elhízás – a szív- és érrendszeri betegségek közvetlen okozója – egyre több áldozatot szed a teljes népességben. Azonban a só nem feltétlenül látványos módon kerül be az ember szervezetébe.

Sokan már a kóstolás előtt rutinszerűen nyúlnak a sótartóért, és sokan vannak, akik nem is tudják, mennyi sót visznek be a szervezetükbe egy átlagos étkezés során. Mexikóváros egészségügyi miniszterének kezdeményezésére a múlt héten indult el az a kampány, amely eltüntetné az éttermek asztalairól a sótartót. A The Huffington Post pedig elkészítette azt a listát, amely a leggyakrabban fogyasztott ételek nátriumtartalmát teszi közzé.

Ki hitte volna, hogy a leves vagy a felvágottak révén több sót visz be az ember a szervezetébe, mint az első számú közellenségként megjelölt csipsszel? A The Huffington Post 100 grammos kiszerelések alapján, a 20–50 éves korosztály nátriumigényét figyelembe véve állította össze a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek sótartalmának mértékét.

A reggelire fogyasztott zsemle és kenyér a napi sóbevitel 7,2 százalékát teszi ki. A felvágottak és pácolt húsok a napi nátriumbevitel 5,5 százalékát adják, egy egész pizza elfogyasztása pedig 5 százalékkal járul hozzá a teljes napi nátriumbevitelünkhöz. A feldolgozott baromfihús 4,5 százalékos, a levesek 4,2 százalékos sóbevitelt biztosítanak, a szendvicsek a napi nátriumbevitel mintegy 4,5 százalékát hozzák. Átlagosan 3,9 százalékos sótartalommal bírnak a sajtfélék, amelyek sokszor feltétként szolgálnak az olasz konyha egyik alapvető fogásán, a tésztán. A töltött, darált húsos ételek 3,5 százalékot, a sós rágcsálnivalók, csipszek és ropik 2,8 százalékot adnak a napi nátriumbevitelhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.