A Huffington Post összegyűjtött öt olyan élelmiszert, ami a legnagyobb eséllyel okozhatja az ember halálát – ötven év felett. Hányadik pohár alkohol lehet halálos, és milyen szerepet játszanak a korai halálozásban a cukros üdítők?
A túl sok só nem tesz jót a vérnyomásnak. Visszatartja a vizet a szervezetben, az így tárolt vízmennyiség „cipelése” pluszterhet jelent a deréknak, a szívnek, az artériáknak és az agynak. A magas vérnyomástól közvetlen út vezet a szívrohamhoz, az agyvérzéshez, és a vesebetegségekhez. A rendszeres és magas sóbevitel bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását gyengítheti, így érdemes odafigyelni az otthon tartott élelmiszerek sótartalmára, kiemelten a fűszerezett húsok, fagyasztott pizzák és sajtok tekintetében.
Minden harmadik felnőtt szenved ízületi gyulladásban vagy a hozzá kapcsolódó krónikus ízületi problémával az USA-ban, és ezt a problémát bizonyos ételek csak súlyosbítják. A kutatók rájöttek, hogy – az ízületi gyulladásért felelős – COX-2 enzim aktívabb, ha nagyobb az omega-6 zsírsav bevitel, mint az omega-3 zsírsavaké. Ezért érdemes visszavenni a szalonna, valamint a húsok, tojássárgája, kukorica, napraforgó, sáfrány, a szója-és gyapotmagolaj, a margarin és a sült húsok fogyasztásából.
Közismert – és népszerű – tézis, hogy a visszafogott mértékletes borfogyasztás jót tesz az egészségnek. A probléma csak a visszafogottság értelmezésében rejlik. Fél üveg bor elfogyasztása – bármennyire is ízlik – nem tartozik ebbe a kategóriába. A National Institutes of Health meghatározása szerint a heti 2-7 pohár bor tartozik a „mértékletes” kategóriába. Az alkoholfogyasztás szinte az összes szívbetegségben elhunyt beteg életvitelének szerves része volt.
A cukorfogyasztás szintén nem a hosszú élet barátja. A megevett cukrot – legyen szó fél liter fagylaltról, édességekről vagy más szénhidrátokról – a szervezet átalakítja glükózzá, ami az egyik fő egészségügyi probléma a magas vércukorszint, a cukorbetegség okozója. A cukorbetegség önmagában is elég veszélyes, de könnyen elvezethet olyan egészségügyi problémák, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a vesebántalmak vagy az idegkárosodás.
Az Amerikai Diabétesz Szövetség erősen nem ajánlja – nemcsak 50 év felett – a cukrozott szénsavas üdítők bevitelét. Egy dobozos üdítő mintegy 150 kalóriát és 40 gramm szénhidrátot tartalmaz –, ami durván 10 teáskanálnyi kristálycukornak felel meg.
Az energia- és egyéb más sportitalok ugyanabba a kategóriába sorolhatóak, de legalábbis érdemes elolvasni a címkét, hogy mekkora mennyiségű kalóriát tartalmaznak, és nem árt figyelembe venni azt a tényt sem, hogy a sportmentes életmód kapcsán a szervezet nem igényel energiaital-fogyasztást.