Halált okozó élelmiszerek

A Huffington Post összegyűjtött öt olyan élelmiszert, ami a legnagyobb eséllyel okozhatja az ember halálát – ötven év felett.

tt
2013. 05. 07. 7:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Huffington Post összegyűjtött öt olyan élelmiszert, ami a legnagyobb eséllyel okozhatja az ember halálát – ötven év felett. Hányadik pohár alkohol lehet halálos, és milyen szerepet játszanak a korai halálozásban a cukros üdítők?

A túl sok só nem tesz jót a vérnyomásnak. Visszatartja a vizet a szervezetben, az így tárolt vízmennyiség „cipelése” pluszterhet jelent a deréknak, a szívnek, az artériáknak és az agynak. A magas vérnyomástól közvetlen út vezet a szívrohamhoz, az agyvérzéshez, és a vesebetegségekhez. A rendszeres és magas sóbevitel bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását gyengítheti, így érdemes odafigyelni az otthon tartott élelmiszerek sótartalmára, kiemelten a fűszerezett húsok, fagyasztott pizzák és sajtok tekintetében.

Minden harmadik felnőtt szenved ízületi gyulladásban vagy a hozzá kapcsolódó krónikus ízületi problémával az USA-ban, és ezt a problémát bizonyos ételek csak súlyosbítják. A kutatók rájöttek, hogy – az ízületi gyulladásért felelős – COX-2 enzim aktívabb, ha nagyobb az omega-6 zsírsav bevitel, mint az omega-3 zsírsavaké. Ezért érdemes visszavenni a szalonna, valamint a húsok, tojássárgája, kukorica, napraforgó, sáfrány, a szója-és gyapotmagolaj, a margarin és a sült húsok fogyasztásából.

Közismert – és népszerű – tézis, hogy a visszafogott mértékletes borfogyasztás jót tesz az egészségnek. A probléma csak a visszafogottság értelmezésében rejlik. Fél üveg bor elfogyasztása – bármennyire is ízlik – nem tartozik ebbe a kategóriába. A National Institutes of Health meghatározása szerint a heti 2-7 pohár bor tartozik a „mértékletes” kategóriába. Az alkoholfogyasztás szinte az összes szívbetegségben elhunyt beteg életvitelének szerves része volt.

A cukorfogyasztás szintén nem a hosszú élet barátja. A megevett cukrot – legyen szó fél liter fagylaltról,  édességekről vagy más szénhidrátokról – a szervezet átalakítja glükózzá, ami az egyik fő egészségügyi probléma a magas vércukorszint, a cukorbetegség okozója. A cukorbetegség önmagában is elég veszélyes, de könnyen elvezethet olyan egészségügyi problémák, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a vesebántalmak vagy az idegkárosodás.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség erősen nem ajánlja – nemcsak 50 év felett – a cukrozott szénsavas üdítők bevitelét. Egy dobozos üdítő mintegy 150 kalóriát és 40 gramm szénhidrátot tartalmaz –, ami durván 10 teáskanálnyi kristálycukornak felel meg.

Az energia- és egyéb más sportitalok ugyanabba a kategóriába sorolhatóak, de legalábbis érdemes elolvasni a címkét, hogy mekkora mennyiségű kalóriát tartalmaznak, és nem árt figyelembe venni azt a tényt sem, hogy a sportmentes életmód kapcsán a szervezet nem igényel energiaital-fogyasztást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.