Nagy munka vár még a menzákra

Visszásságokat mutatnak a Mintamenza program keretében végzett budapesti vizsgálatok eredményei.

BL
2013. 05. 15. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pesti Imre – aki a Fidesz országgyűlési képviselője is – elmondta, hogy a Mintamenza program Budapesten idén januárban indult, és a több száz fővárosi konyha közül 150-en csatlakoztak hozzá. Tíz nagy, a közétkeztetésben részt vevő céggel folytatnak együttműködést – tette hozzá. Közölte, a két legnagyobb, közétkeztetést biztosító cég ellenőrzésének eredményeiről tudnak beszámolni, e szerint a közétkeztetésben részt vevők a szokásos sómennyiség többszörösét fogyasztják, a kalciumbevitel 30-40 százalékkal marad el a szükségestől, a fehérjebevitel 30-50 százalékkal is kevesebb lehet a kívántnál.

Pesti Imre elmondta azt is, a közétkeztetés nem veszi figyelembe azt, hogy más kalóriaszükséglete van egy óvodásnak, mint egy középiskolásnak. A választék elég egyhangú, gyakoriak a pörköltjellegű ételek – jegyezte meg. Pozitívumként említette viszont a pékáruk változatosságát.

Pesti Imre kijelentette: a vizsgálatok eredményeképpen azt várják, hogy a konyhák a több évtizedes gyakorlaton változtatva részt vesznek egy modern európai közétkeztetés kialakításában, amelynek célja a fiatalok egészséges ételhez juttatása. A programban részt vevő cégek partnerek voltak a vizsgálatokban. Több évtizedes szokást kell megváltoztatni, és az étkezési kultúra megváltoztatásában ezeknek a cégeknek kiemelkedő szerepük van – mondta. Pesti Imre közölte, a javaslatok eredményeit az ősszel vizsgálják.

Prohászka Béla, a Mintamenza program vezetője elmondta, a főzőkonyhák vizsgálatakor a nyersanyagokban magas só-, zsír- és szénhidráttartalmat találtak, és a tálalókonyhákban az ételek nem mindig a megfelelő hőmérsékleten és nem a megfelelő formában voltak tálalva.

Az eredetileg 2010-ben, Békés megyében elkezdett Mintamenza programot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tavaly novemberben indította el országos szinten, Budapesten januárban kezdődött. Fazekas Sándor egy áprilisi rendezvényen arról beszélt, a magyar mezőgazdaság képes arra, hogy a programot ellássa megfelelő alapanyaggal. Szerinte így 5-10 százalékkal is olcsóbb lehet az étkeztetés, mert a helyi beszerzéseknél sem marketing-, sem szállítási költségekkel nem kell számolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.