Ha egészségesen szeretnénk élni, netán fogyni is egy keveset, fogyasszunk mediterrán ételeket. A friss alapanyagok, a remek fűszerek, az olajbogyó és a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér hosszú távon csodákat tesz.
A mediterrán étrend nem a kalóriák számolgatásáról vagy bizonyos ételcsoportok elkerüléséről szól. Ehelyett a rossz zsírokat jókra cseréli – vaj helyett olívaolajat, vörös hús helyett halat és szárnyasokat, a cukros édességek helyett pedig gyümölcsöket kínál –, az étkezés alapjait pedig a zöldségekre és hüvelyesekre helyezi. A diófélék is fontos szerepet kapnak, de naponta egy maroknyinál nem nagyobb mennyiségben. És mértékkel ugyan, de megengedi a teljes kiőrlésű kenyeret, valamint a bort is.
Amikor úgy eszünk, mint a Mediterráneum népei, akkor nem nyúlunk előre elkészített, fagyasztott ételekhez és kerüljük a gyorséttermeket. Az étrend középpontjában a friss, szezonális ételek állnak, amelyeket egyszerű, nyálcsorgató módon készítenek el. Spenótból, paradicsomból és uborkából elképesztően finom salátát lehet készíteni pár szem fekete olajbogyóval és néhány kocka feta sajttal. Vagy próbálják ki a gazpacho nevű, paradicsomos, uborkás, paprikás, fűszeres friss zöldség krémlevest, akár sült paradicsommal is.
A mediterrán étrendben kiemelkedő szerep jut a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérnek és tésztának. Ezek gazdagabbak fehérjékben, ásványi sókban, rostokban és általánosságban egészségesebbek, mert nem okoznak gyors vércukorugrást, majd később esést. Ízleljenek meg egy teljes kiőrlésű pitát (vagy lepényt) olívaolajba, humuszba (csicseriborsó krém) vagy tahinibe (pirítottszezámmag-krém, fehérjében gazdag) mártogatva megenni. Nem fognak csalódni.
A jófajta zsírok a mediterrán étrend fontos elemei. Mi is a jó zsír? A diófélékben, az olajbogyóban és az olívaolajban található zsírok egészségesek (ellentétben az ipari ételekben rejtőző telített- és transzzsírokkal). Ráadásul nem csak finomak, hanem sokféle betegséggel szemben is megvédenek bennünket a diabétesztől kezdve a szív- és érrendszeri betegségeken át a rákig. Az olasz pesztó igazi bomba ebben a kategóriában, elvégre dióból, bazsalikomból és olívaolajból készül. Nagyon finom és belopja az egészséges zsírokat az étrendünkbe.