Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője az MTI-nek elmondta: szombaton a skanzenben szinte minden tanya és ház udvara élettel telik meg, minden portán valamilyen népi iparos mutatja be mesterségének fortélyait.
Szent Mihály napjára, szeptember 29-re – ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő a Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must szűrésének.
Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret, de az érdeklődők megismerkednek a híres szegedi fűszerpaprika feldolgozásának folyamatával is. A vendégek préselhetnek szőlőt, kóstolhatnak mustot és kipróbálhatják a lábbal működtetett paprikamozsarat, a külüt is.
Mihály napján tartották Szegeden a híres őszi vásárt is. A látogatók megismerhetik az egykor itt árusító mesteremberek – kádárok, gyékényesek, fazekasok, szakajtókötők, szappanfőzők, csipkeverők, papucsosok – munkáját és portékáit, a gyerekek elleshetik a csizmadiák és a kötélverők fogásait is.
A legkisebbeket egész nap népi játszóház várja a Tanyai iskola udvarán, a szüreti készülődés jó hangulatáról pedig népzenészek gondoskodnak. A Nomád parkban a középkori ötvösmesterek műhelyébe pillanthatnak be az érdeklődők, és kiderül az is, hogyan készül a gyapjúfonal.
Borszűrő Szent Mihály napja a gazdasági év őszi fordulója, egyben behajtási ünnep is. Erről magyar pásztorkutyák látványos terelési bemutatójával és rackakörmöléssel emlékeznek meg a parkban.