Top 10 koleszterinbomba a magyar konyhában

Szeretné tudni, hogy mely finom falatok fogyasztásával eszi lassan betegre magát? Mármint szó szerint.

2013. 10. 19. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koleszterin egy zsírfajta, amely a vérben található, és a szervezet több életfunkciójának fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. A koleszterin mintegy 20 százaléka a táplálékkal kerül a szervezetbe, a többit a szervezet saját maga termeli a májon keresztül.

A koleszterin különböző formákban van jelen a vérben, és ezek alapján megkülönböztetünk jó illetve rossz koleszterint. A jó koleszterin, a hdl (nagy sűrűségű lipoprotein) a szövetek irányából a májba szállítja a koleszterint. A rossz koleszterin, az ldl (alacsony sűrűségű lipoprotein) pedig a májból a szövetek felé szállítja a koleszterint. A vérképet tekintve az a jó, ha magas a hdl- és alacsony az ldl-szint.

A vér magas koleszterinszintje az egyik legfontosabb rizikótényezője korunk egyik leggyakoribb betegségcsoportjának, a szív- és érrendszeri betegségeknek. Magas koleszterinszint esetén a koleszterin lerakódik az erek falára, érelmeszesedés alakul ki, csökken az erek rugalmassága. A továbbiakban úgynevezett plakkok alakulnak ki az erek belső falán, amelyek egyre nagyobbak lesznek, érszűkületet okoznak, amely a véráramlás csökkenéséhez vezet, illetve leválva vérrögöket képeznek, ami teljes érelzáródáshoz is vezethet. Ha az elzáródás a szívben történik, akkor szívrohamról beszélünk, ha az agyban, akkor szélütésről (stroke). Mindkét esemény halálos kimenetelű lehet.

A fentiek figyelembevételével érdemes áttanulmányozni, hogy melyik élelmiszerünk mennyi koleszterint tartalmaz. Nem is sejtjük, hogy hány alattomos – amúgy igen kedvelt – csemegénk van feketelistán. A májfélék és a tojássárgája talán már közismert ebből a szempontból, de a babapiskótára, a krémtúróra vagy a fagylaltra vélhetően senki sem tippelne.

A lista böngészése közben vegyük fegyelembe, hogy a napi bevitelre ajánlott koleszterinmennyiség 300 milligramm.

Az érdekességek listájának ezzel még nincs vége. Májas hurka: 263 mg/100 g, krémtúró: 250 mg/100 g, vaj: 240 mg/100 g, majonéz 80% zsírtartalommal: 237 mg/100 g, kenőmájas: 224 mg/100 g, tejes fagylalt: 187 mg/100 g.

Az elmúlt évtizedekben bizonyították, hogy ha a koleszterinszintet diétával és szükség szerint gyógyszerrel csökkentették, akkor a szívinfarktus kockázata is csökkent. Tízszázalékos koleszterinszint-mérséklés 20-50 százalékkal csökkentette az infarktus kialakulásának kockázatát.

A legújabb vizsgálatok szerint a koleszterinszint drasztikus, 25-30 százalékos csökkentése nemcsak az infarktuskockázatot mérsékelte, hanem a túlélést is növelte. Az életkilátások öt-kilenc évvel hosszabbodhatnak meg. Ilyen mértékű koleszterinszint-csökkentéssel a már kialakult szívbetegségben a szívkoszorúér-meszesedés folyamata nemcsak lassítható, hanem bizonyos esetekben még az érelmeszesedés is visszafordítható.

A hdl szintjét megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással lehet emelni. A férfiak mintegy egyharmadánál, a nők egyötödénél fordul elő alacsony hdl-szint. Az alkohol kis mennyiségben növeli a hdl értékét. Változás kora után lévő nőkben a hormonpótlás emeli a jó koleszterin értékét. A nikotinsav, rövid nevén niacin, más néven B3-vitamin szintén segít a hdl-szint növelésében. Ennek érdekében különösen ajánlott a csirkehús, a makréla, a pisztráng, a lazac, a mogyoró és a borjúhús rendszeres fogyasztása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.