A szakértők szerint az ételek, amelyek bővelkednek antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban, fejleszthetik a memóriát és javíthatják az agy egészségét. A következőkben megmutatunk hat ételt, amelyek – különböző tanulmányok alapján – fellendíthetik az ember szürkeállományát, serkentik az agyműködését és javítják a memóriát, az emlékezőképességet.
Anyukáink mindig arra kértek, hogy együk meg a spenótot – és a tudósok most igazolják, hogy érdemes volt rájuk hallgatni. A C- és E-vitaminban gazdag zöld levelű zöldségek segítenek a kognitív képességeket fejleszteni, amit már rengeteg tanulmány igazolt.
Egy 2000-ben a The Journals of Gerontology amerikai tudományos magazinban megjelent tanulmány megmutatta, hogy azoknál a patkányoknál, amelyeknek az étrendjét E-vitaminnal egészítették ki, ötszáz, de akár kilencszáz százalékos növekedést tapasztaltak az agy és idegszövetek működése között mintegy nyolc hónap alatt. Emellett szintén fejlődés látszott a dopamin felszabadulását illetően az agyban. A dopamin kémiai vegyület, amely felelős az „élvezet” érzéséért, kontrollálja az információáramlást az agy különböző részei között.
Egy másik agykutatással foglalkozó szaklapban, 2000-ben napvilágot látott kutatás úgy találta, hogy azok az idősödő patkányok, amelyeknél jelentkeztek a korfüggő memóriazavarok és agyi működési problémák, visszafordítható volt a tendencia, miután az étrendjüket kiegészítették spenóttal, szamócával vagy áfonyával.
A kávé és a tea amellett, hogy ébren tart, még sok mást is tehet az emberi szervezetért. Például megelőzheti az Alzheimer-kórt és javíthatja a kognitív funkciókat.
Egy, az Alzheimer-kór megelőzésével foglalkozó lapban megjelent 2010-es kutatásban megállapították, hogy amikor a kutatók koffeines kávét adtak genetikailag kezelt egereknek, hogy fejlesszék az Alzheimer-kór ellen való védekezési képességüket, akkor a betegség vagy lelassult az előrehaladásban, vagy egyáltalán nem fejlődött tovább.
A tea is hasonló agyat védő hatásokat mutat. A teát fogyasztók jobban teljesítettek a memória- és információfeldolgozó teszteken, mint akik nem szoktak teázni. A 2010-es kutatásban 716 személy vett részt, mindannyian 55 évesek vagy idősebbek voltak.