Mit együnk, hogy megőrizzük agyunk egészségét?

Összegyűjtöttünk hat ételt, aminek fogyasztásával az ember megőrizheti az agya egészségét.

SzV
2013. 12. 02. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők szerint az ételek, amelyek bővelkednek antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban, fejleszthetik a memóriát és javíthatják az agy egészségét. A következőkben megmutatunk hat ételt, amelyek – különböző tanulmányok alapján – fellendíthetik az ember szürkeállományát, serkentik az agyműködését és javítják a memóriát, az emlékezőképességet.

Anyukáink mindig arra kértek, hogy együk meg a spenótot – és a tudósok most igazolják, hogy érdemes volt rájuk hallgatni. A C- és E-vitaminban gazdag zöld levelű zöldségek segítenek a kognitív képességeket fejleszteni, amit már rengeteg tanulmány igazolt.

Egy 2000-ben a The Journals of Gerontology amerikai tudományos magazinban megjelent tanulmány megmutatta, hogy azoknál a patkányoknál, amelyeknek az étrendjét E-vitaminnal egészítették ki, ötszáz, de akár kilencszáz százalékos növekedést tapasztaltak az agy és idegszövetek működése között mintegy nyolc hónap alatt. Emellett szintén fejlődés látszott a dopamin felszabadulását illetően az agyban. A dopamin kémiai vegyület, amely felelős az „élvezet” érzéséért, kontrollálja az információáramlást az agy különböző részei között.

Egy másik agykutatással foglalkozó szaklapban, 2000-ben napvilágot látott kutatás úgy találta, hogy azok az idősödő patkányok, amelyeknél jelentkeztek a korfüggő memóriazavarok és agyi működési problémák, visszafordítható volt a tendencia, miután az étrendjüket kiegészítették spenóttal, szamócával vagy áfonyával.

A kávé és a tea amellett, hogy ébren tart, még sok mást is tehet az emberi szervezetért. Például megelőzheti az Alzheimer-kórt és javíthatja a kognitív funkciókat.

Egy, az Alzheimer-kór megelőzésével foglalkozó lapban megjelent 2010-es kutatásban megállapították, hogy amikor a kutatók koffeines kávét adtak genetikailag kezelt egereknek, hogy fejlesszék az Alzheimer-kór ellen való védekezési képességüket, akkor a betegség vagy lelassult az előrehaladásban, vagy egyáltalán nem fejlődött tovább.

A tea is hasonló agyat védő hatásokat mutat. A teát fogyasztók jobban teljesítettek a memória- és információfeldolgozó teszteken, mint akik nem szoktak teázni. A 2010-es kutatásban 716 személy vett részt, mindannyian 55 évesek vagy idősebbek voltak.

Miközben egyes értekezések azt mutatják, hogy a halolaj fogyasztása nem segít lelassítani az Alzheimer-kórral járó kognitív gyengülést, addig más tanulmányok azt igazolják, hogy a hal fogyasztása – mivel gazdag omega-3 zsírsavakban – segíthet lassítani a korral járó tipikus kognitív gyengülést.

A The Achives of Neurology nevű lapban közzétett 2005-ös kutatás úgy találta, hogy azoknál a 65 éves vagy idősebb embereknél, akik hetente minimum kétszer ettek halat hat éven keresztül, 13 százalékkal csökkentek a kognitív problémák azokhoz viszonyítva, akik nem ettek rendszeresen halat. Azok esetében, akik hetente csak egyszer ettek halat, tíz százalékot csökkentek a kognitív problémák. A lapban megjelent másik, 2010-es tanulmány szintén arra jutott, hogy a B12-vitaminban gazdag hal segít megvédeni az embert az Alzheimer-kórral szemben.

Számos kutatás szerint jó ötlet vitaminban dús erdei gyümölcsökkel gazdagítani étrendünket, amennyiben szeretnénk, hogy a memóriánk fejlődjön.

A The Journal of Agricultural and Food Chemistry nevű lapban 2010-ben publikált tanulmányból kiderült, hogy egy csoport idősebb felnőtt ember, akiknél enyhe memóriaproblémákat kezdtek tapasztalni, miután 12 héten át naponta fogyasztottak feketeáfonya-levet, a tanulási és felidézési képességeik javultak, egy ugyanilyen felnőtt csoporthoz viszonyítva, akik ezt nem tették. Az áfonyás csoportban ezenfelül csökkentek a depresszió tünetei.

Egy 2009-es jelentésben azt állították a kutatók, hogy egy sor tanulmány átvizsgálása során arra jutottak, hogy az olyan gyümölcsök, mint az áfonya vagy az eper, amelyeknek magas az antioxidánstartalma, azok csökkenthetik a stresszel járó öregedést a sejtekben és növelik a jelátvételi képességet az agyban. Egy vizsgálatban a kutatók hat hónapos patkányok ételébe áfonya- és eperkivonatot helyeztek (összesen két százalékot tettek ki a kivonatok az étrendben) kilenc hónapon keresztül. Ezeknek a patkányoknak jobbak lettek a tér- és memóriakészségeik, mint azoknak a társaiknak, akiknek nem volt ilyen kiegészített étrendjük.

Az régóta köztudomású, hogy a répa jó a szemnek, és most az is kiderült, hogy az agynak szintén jót tesz. A répában nagy mennyiségben megtalálható az úgynevezett luteolin nevű vegyület, amely csökkenti a korral járó memóriazavarokat és az agyban lévő gyulladásokat – derül ki egy amerikai tudományos lapban 2010-ben közzétett értekezésből. Azoknál az egereknél, akik naponta kaptak 20 milligramm luteolint, csökkentek az agyukban lévő gyulladások. A kutatók elmondása szerint a vegyület úgy hatott az idősebb egerekre, hogy a memóriaelraktározási képességük olyanná vált, mint fiatalabb társaiké.

A répa mellett az olívaolaj, a paprika és a zeller is magas luteolintartalmú.

Ránézésre is úgy fest, akár az agy, mintha ezzel akarná üzenni nekünk az anyatermészet, hogy mire is jó a dió. Valóban, egy 2009-es kutatás szerint azon étrendek, amiknek két százalékban része a dió, megfordították az öregedés jeleit az öreg patkányok agyában, ideértve az agy működési és információfeldolgozó képességét.

Egy 2010-es nemzetközi konferencián prezentált, Alzheimer-kórral foglalkozó tanulmányban kimutatták, hogy azok a kórban szenvedő egerek, akiket dióval etettek, bizonyítottan jobban tanultak, memória- és működési koordinációjuk is javult.

A dió nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyről egyes kutatók azt mondják, hogy redukálhatja DNS-szabadgyökök okozta károkat az agysejtekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.