A mélyvénás trombózis egyre több embert fenyeget a világon. A vérrögképződés súlyos betegségek előfutára, súlyosabb esetben rokkantsággal vagy halállal végződhet. Jó hír viszont, hogy a trombózis kezelhető, és meg is előzhető. Szakszerű diétával, és megfelelő táplálkozással minimálisra csökkenthető a vérrögképződés esélye.
Az Everydayhealth.com egészségügyi szaklap összeválogatta azt a hat alapvető élelmiszert, aminek a mindennapos fogyasztásával elkerülhető lehet a mélyvénás trombózis.
A víz az élet alapja, és a kiszáradás elleni legegyszerűbb ellenszer. A napi rohanásban észre sem vesszük, hogy milyen kevés vizet fogyasztunk, holott a szervezetnek szüksége van rá. A kiszáradás kedvező feltételeket teremt a trombózis kialakulásához, ezért a szakértők napi 2,5 liter víz megivását javasolják. A megfelelő mennyiség elfogyasztása a vizelet színén is ellenőrizhető: ha az világossárga színű és tiszta, akkor megfelelő mennyiségben fogyasztottunk vizet, ha sötét, akkor viszont kevés a napi bevitel.
Egyetemi kutatások támasztják alá, hogy a rendszeresen, de mértékkel fogyasztott vörösbor roppant egészséges. A kutatók a trombózis kockázatának csökkentése érdekében javasolják a fogyasztást, mivel a vörösbor alapját adó szőlőben található flavonoidok segítenek a vérlemezkék előállításában, és segít megakadályozni a vérrögképződést. A vörösbort kiválthatja a piros szőlő leve, de kiegészítésnek ajánlatos a rendszeres, napi több alkalommal történő gyümölcsfogyasztás is – olvasható az amerikai Heart Assocation tanulmányában.
A fokhagyma gyógyító hatásait évezredek óta ismeri az emberiség. A fokhagyma jó hatással van a vér állagára, rendszeres fogyasztása természetes vérhígítóként hat a szervezetre. A rendszeres fokhagymakúra kapcsán érdemes konzultálni a háziorvossal a megfelelő mennyiséget illetően, mert lehetséges, hogy a napi táplálkozással már bekerült a megfelelő mennyiségű fokhagyma a szervezetbe.
Abból is az extra szűz kivitelt. A mediterrán étrend egészségjavító hatásairól már írtunk, érdemes odafigyelni a déli országok egyik legegészségesebb, és legalapvetőbb alap élelmiszerére. Az amerikai Clinical Nutrition nevű egészségügyi szaklapban publikált tanulmány szerint az extra szűz préselésű olívaolajban található fenolok segítenek megelőzni a vérrög képződést az erekben. A tanulmány 21 beteget vizsgált, akik a megfigyelt időszakban rendszeresen fogyasztottak olívaolajat, aminek hatására a vérrögképződéshez szükséges összetevők aránya ugrásszerűen csökkent a szervezetben. Érdemes tehát a reggeli pirítósra vaj helyett olívaolajat tenni.
Nem titok, hogy a rendszeres gyümölcs és zöldségfogyasztás megvédi a szívet és az érrendszert a betegségektől. Az oslói egyetem kutatói viszont felfedezték a gyümölcsválaszték egyik leghasznosabb darabját a vérrögképződés ellen: a kivit. A svéd kutatók szerint aki 2-3 darabot is elfogyaszt a szőrös gyümölcsből annak a szervezetében a vérlemezke-tevékenység is alacsonyabb lesz, ezáltal lecsökken a trombózis kialakulásának esélye, és a koleszterinszintet is alacsonyan tartja.
Ha véralvadás csökkentő gyógyszert szed, érdemes odafigyelni azokra a zöldségekre, aminek magas a k-vitamin tartalma. Ezek a zöldségek az orvosok szerint ugyanis felboríthatják a gyógyszeres kezelést. A legbiztosabb, ha napi rendszerességgel, de kis adagban fogyaszt leveles salátát.