Élelmiszer, ami megment a trombózistól

Mit együnk és igyunk, hogy elkerüljük a vérrögképződést, és a velejáró súlyos betegségeket?

tt
2014. 01. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mélyvénás trombózis egyre több embert fenyeget a világon. A vérrögképződés súlyos betegségek előfutára,  súlyosabb esetben rokkantsággal vagy halállal végződhet. Jó hír viszont, hogy a trombózis kezelhető, és meg is előzhető. Szakszerű diétával, és megfelelő táplálkozással minimálisra csökkenthető a vérrögképződés esélye.

Az Everydayhealth.com egészségügyi szaklap összeválogatta azt a hat alapvető élelmiszert, aminek a mindennapos fogyasztásával elkerülhető lehet a mélyvénás trombózis.

A víz az élet alapja, és a kiszáradás elleni legegyszerűbb ellenszer. A napi rohanásban észre sem vesszük, hogy milyen kevés vizet fogyasztunk, holott a szervezetnek szüksége van rá. A kiszáradás kedvező feltételeket teremt a trombózis kialakulásához, ezért a szakértők napi 2,5 liter víz megivását javasolják. A megfelelő mennyiség elfogyasztása a vizelet színén is ellenőrizhető: ha az világossárga színű és tiszta, akkor megfelelő mennyiségben fogyasztottunk vizet, ha sötét, akkor viszont kevés a napi bevitel.

Egyetemi kutatások támasztják alá, hogy a rendszeresen, de mértékkel fogyasztott vörösbor roppant egészséges. A kutatók a trombózis kockázatának csökkentése érdekében javasolják a fogyasztást, mivel a vörösbor alapját adó szőlőben található flavonoidok segítenek a vérlemezkék előállításában, és segít megakadályozni a vérrögképződést. A vörösbort kiválthatja a piros szőlő leve, de kiegészítésnek ajánlatos a rendszeres, napi több alkalommal történő gyümölcsfogyasztás is – olvasható az amerikai Heart Assocation tanulmányában.

A fokhagyma gyógyító hatásait évezredek óta ismeri az emberiség. A fokhagyma jó hatással van a vér állagára, rendszeres fogyasztása természetes vérhígítóként hat a szervezetre. A rendszeres fokhagymakúra kapcsán érdemes konzultálni a háziorvossal a megfelelő mennyiséget illetően, mert lehetséges, hogy a napi táplálkozással már bekerült a megfelelő mennyiségű fokhagyma a szervezetbe.

Abból is az extra szűz kivitelt. A mediterrán étrend egészségjavító hatásairól már írtunk, érdemes odafigyelni a déli országok egyik legegészségesebb, és legalapvetőbb alap élelmiszerére. Az amerikai Clinical Nutrition nevű egészségügyi szaklapban publikált tanulmány szerint az extra szűz préselésű olívaolajban található fenolok segítenek megelőzni a vérrög képződést az erekben. A tanulmány 21 beteget vizsgált, akik a megfigyelt időszakban rendszeresen fogyasztottak olívaolajat, aminek hatására a vérrögképződéshez szükséges összetevők aránya ugrásszerűen csökkent a szervezetben. Érdemes tehát a reggeli pirítósra vaj helyett olívaolajat tenni.

Nem titok, hogy a rendszeres gyümölcs és zöldségfogyasztás megvédi a szívet és az érrendszert a betegségektől. Az oslói egyetem kutatói viszont felfedezték a gyümölcsválaszték egyik leghasznosabb darabját a vérrögképződés ellen: a kivit. A svéd kutatók szerint aki 2-3 darabot is elfogyaszt a szőrös gyümölcsből annak a szervezetében a vérlemezke-tevékenység is alacsonyabb lesz, ezáltal lecsökken a trombózis kialakulásának esélye, és a koleszterinszintet is alacsonyan tartja.

Ha véralvadás csökkentő gyógyszert szed, érdemes odafigyelni azokra a zöldségekre, aminek magas a k-vitamin tartalma. Ezek a zöldségek az orvosok szerint ugyanis felboríthatják a gyógyszeres kezelést. A legbiztosabb, ha napi rendszerességgel, de kis adagban fogyaszt leveles salátát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.