Ne feledjük, a tea sem mindenható

Lehet, hogy jót tesz az egészségnek, de korántsem megoldás mindenre, bármennyire is jó lenne ezt hinni.

SzV
2014. 01. 12. 14:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teáról tudvalevő, hogy jótékony hatásai sokat segíthetnek egészségünk megőrzésében; csökkenti a szívbetegségekhez járó kockázati tényezőket, szabályozza a vércukrot, a benne található antioxidánsok pedig elengedhetetlenek a egészséges sejtjeink megóvásához. Azonban a tea sem mindenható, nem árt tudni, mikor, hogyan elkészítve érhetünk el vele kedvező hatást.

Különbséget kell tennünk a három fő teafajta között (fekete, zöld és oolong), ami gyakorlatilag csak az elkészítési módjukban áll. A fekete teának szánt leveleket kiteszik levegőre, esetleg erjesztik, így besötétednek és különleges ízűvé válnak. A zöld tea melegítéssel készül, vagy a levelek gyors átgőzöléséből. Az oolong tea részben erjesztett levelekből állítható elő. Tehát az alapanyag mindegyiknél a Camellia sinensis nevű növény.

Általános tévedés, hogy ha minden nap megiszunk egy csésze teát, az csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Nincs perdöntő bizonyíték arra, hogy a tea megakadályozhatja a kialakuló rákot. Azonban tény, számos kutatás foglalkozik azzal a jelenséggel, hogy a teázás csökkentette a rák kialakulásának kockázatát néhány embernél. De a lényeg: egyelőre több kutatásra van szükség, hogy meghatározhatóak legyenek azok a csoportok, akiknél ez érvényes.

A kutatás, ami a zöld, a fekete és az oolong teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait vizsgálja, nem veszi ide a gyógyteákat. Ennek az az oka, hogy azok nem a Camellia sinensis növényből készülnek, nem is mind számít igazi teának. Főleg levelek, gyökerek, kérgek, magok vagy más növény virágainak keverékéből állnak. Általában a gyógyteák közé sorolják a kamillát és a mentát is. Ezeknek nem kapcsolódhatnak a fekete, zöld vagy az oolong tea lehetséges pozitív hatásaihoz.

A legtöbb antioxidánst a frissen főzött tea tartalmazza: ez összetevő csak kisebb mértékben fordul elő az instant teában, a koffeinmentes teában és a palackozott teában. A kutatók még nem tudták meghatározni, hogy pontosan hány csésze frissen főzött teát lenne ajánlatos meginni egy nap, de Ázsiában az emberek tipikusan három csésze teát isznak naponta.

Emellett meg kell említeni egy másik közkeletű tévedést, miszerint egy pohár jeges tea ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint az ugyanennyi mennyiségű forró tea. A jeges tea általában kis mennyiségben tartalmaz katekint ellentétben egy csésze forró teával; ebben jóval magasabb koncentrációban található meg ez a hatóanyag. A katekin egyfajta antioxidáns, aminek számos pozitív hatása van az egészségünkre. A főzött teához hozzáadott víz evidens módon hígítja a katekinkoncentrációt. Mindenesetre nem kizárt, hogy a jeges és a forró tea is egyforma mértékben tartalmazzanak antioxidánsokat; csak az elkészítési módjukra kell ügyelni. Amennyiben jeges teát készítünk másfél adagnyi teából tegyük, mintha hasonló mennyiségű forró teát készítenénk. Érdekesség, hogy az USA-ban 85 százalékban jeges teát isznak az emberek.

Végül pedig az is téves gondolat, hogy a gyerekeknek jót tesz a zöld tea. Keveset tudunk arról, hogy milyen hatással van a gyerekekre, mivel a zöld teát érintő kutatások eddig csak felnőttekre korlátozódtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.