A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros egész napos rendezvényén a Nyíri mezőség ízeit és hagyományait eleveníthetik fel az érdeklődők, akik már a délelőtt folyamán ízelítőt kaphatnak a farsang gasztronómiájából a Böjt előtti dőzsölés című program segítségével – közölte Balogh Tamás, a Vasvári Pál Múzeum sajtóreferense az MTI-vel.
A vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak a néphagyományba a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek idejeként vonult be, ennek jegyében a Múzeumkertben az ilyenkor szokásos eledeleket, így a kocsonyát, a töpörtyűt, a farsangi fánkot, a forralt bort, valamint a kemencében sült pogácsát ízlelhetik meg a jelenlévők.
Kora délután a gyerekeket játszóház, maskara- és kiszebábkészítés, boszorkányok szépségversenye, míg a felnőtteket történelmi előadás várja a múzeum Kálvin úti épületében. Ez utóbbi keretében Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető a Nyíri mezőség polgárosodásáról tart előadást.
Ezután farsangi felvonulást rendeznek a belvárosban muzsikaszóval, maskarásokkal, boszorkányokkal, síppal, dobbal, alakoskodó néptáncosokkal, majd a tél jelképes búcsúztatásaként a Szentmihály téren rakott hatalmas máglyán égetik el a kiszebábokat. A gyerekek számára rendezett táncházban megtanulhatók többek között a moldvai és felcsíki táncok, ezután a térség régi divatját mutatják be korabeli ruhák segítségével. Este táncházat rendeznek, a mulatozni vágyó közönséget késő estig disznótoros kóstolóval és batyus bállal várják Tiszavasváriban.