Medvehagyma-fesztivált tartanak Orfűn

Különleges ételekkel és színes, érdekes programokkal várja vendégeit a 11. Medvehagyma-fesztivál.

2014. 04. 06. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Serényi András, az esemény egyik szervezője szerdán a baranyai megyeszékhelyen, a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: a programsorozat április 12-én szombaton, 10 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Medvehagyma-szobornál, majd jelmezes felvonulással, a Kemencés Udvarban pedig a medvehagymával kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokkal folytatódik.

A fesztivál keretében a Siklósi Borbarátnők és Gasztrohölgyek Egyesülete medvehagymás ételeket készít, az Orfűi Kézműves Egyesület interaktív kézműves bemutatót tart, Nagy Bandó András író, humorista dedikál, a gyermekek szórakoztatásáról gyermekszínház gondoskodik.

Vasárnap lesz a madárijesztő-kiállítás eredményhirdetése, a Goják Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács által készített ételek kóstolója, szakközépiskolás diákok szakácspárbaja, Horváth Annamária gyermekeknek szervezett, macivarrásos játékterápiája, valamint Lovasi András és Lackfi János közös fellépése.

A résztvevők szombaton és vasárnap is – élményvonatra szállva – utazást tehetnek az orfűi tó körül, szedhetnek medvehagymát, kedvükre válogathatnak a fesztiválkonyha medvehagymás ételeiből, és megismerkedhetnek a vákuumos főzési technikával.

A szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy 9 ezer látogatóra számítanak.

Az újra felfedezett, és ma reneszánszát élő medvehagyma – népies nevén sásihagyma – gyöngyviráglevél-kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Bár szinte az egész országban előfordul, a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják, de fogyasztani a friss, üde zöld leveleit célszerű, mert ha már virágot nevel, az íze élvezhetetlen lesz.

Szezonja csak néhány hétig tart, de márciusban-áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait.

Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli regionális marketingigazgatója arról szólt, hogy Orfű község – Pécs, Harkány és Bikal után – a negyedik legjelentősebb turisztikai cél a régióban, melyet nagy érdeklődésre számot tartó fesztiváljainak, a Medvehagyma-fesztiválnak és a Fishing on Orfűnek is köszönhet.

Az önkormányzat a turisták által eltöltött 85 ezer vendégéjszakának köszönhetően tavaly 18 millió forint idegenforgalmiadó-bevételhez jutott, amely 6 millió forinttal volt több a 2012. évinél.

Megjegyezte: a Medvehagyma-fesztiválra már szervezett, buszos csoportok is érkeznek, a Fishing on Orfű pedig olyan népszerű, hogy annak időpontjára idén helyben már minden szálláshelyet lefoglaltak, s a szomszédos Abaligeten és Magyarhertelenden is alig lehet már kiadó szobát találni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.