Frum Zsuzsa, a Nébih sajtószóvivője közölte: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményétől – szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok – betegedett meg botulizmusban négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen.
Elővigyázatosságból arra kérik a lakosságot, hogy a hivatal vizsgálatainak lezárásáig ne fogyasszanak a kistermelő „Gourmand company” márkajelzésű készítményeiből. A tájékoztatás szerint a Keksz Zsolt nevével jelzett termékek, biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba.
A sajtószóvivő kiemelte: a botulizmus a köznyelvben kolbászmérgezésként ismert, legsúlyosabb élelmiszer-mérgezés, amely halállal is végződhet. A Nébih az ügyben laboratóriumi vizsgálatokat végez, a Heves megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság pedig a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette és kötelezte őt termékei visszagyűjtésére.
Felhívták a figyelmet arra: ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A zöldségkészítményt vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, hanem vigye magával az orvoshoz.
A botulizmus betegség tüneteit a Clostridium botulinum nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsereterméke, toxinja okozza. A baktérium ezt a szerves mérget rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktériumméreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával jár – közölte a referens. A Nébih ingyenesen hívható zöldszámán (06-80-263-244) is fogadja a bejelentéseket.