Sokan anélkül állapítják meg magukról a laktózérzékenységet, hogy orvos megerősítette volna a diagnózist. Nem tudják, hogy más emésztőrendszeri betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, nem beszélve arról, hogy súlyos kalcium- és D-vitamin-hiány alakulhat ki a tejtermékek elhagyása miatt.A laktózintolerancia tulajdonképpen emésztési zavar, amelynek lényege, hogy a laktózérzékeny emberek nem tudják maradéktalanul megemészteni, azaz lebontani a tejcukrot.
Az ehhez szükséges laktáz – nem összetévesztendő a laktóz, azaz tejcukor szóval – enzimből ugyanis nem termelődik elegendő a szervezetükben. Ha pedig a tejcukor nem a vékonybélben szívódik fel – bomlik két cukorrá –, hanem emésztetlenül továbbjut a vastagbélbe, ott zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik le, ez okozza a puffadást, hasmenést, bélgörcsöket. A tünetek enyhék és súlyosak is lehetnek, az egyéni különbségeket a laktáz enzim különböző mennyisége, illetve hiánya okozza.
A szakirodalom szerint az európai lakosság 14-40 százalékát érinti a betegség, bizonyos népcsoportoknál, például a skandinávoknál gyakoribb az előfordulása. Hazánkban a veleszületett, vagyis elsődleges laktózintolerancia nagyon ritka, de sajnos jellemző a másodlagos, ilyenkor a kor előrehaladásával alakul ki a betegség – állítja dr. Pálfi Erzsébet.
A szakember szerint azért is veszélyes az öndiagnózis, mert az egyszerűnek tűnő következtetés – ha tejet iszom, tüneteim vannak – téves lehet. Puffadást okozhat ugyanis az ülőmunka, a mozgáshiány, illetve más emésztő-szervrendszeri betegségek is, mint az irritábilisbél-szindróma, a lisztérzékenység vagy a gyulladásos bélbetegségek. A kivizsgálás ezért elengedhetetlen, mielőtt diétába kezd valaki. A vizsgálat – hidrogén-kilégzési teszt –, mellyel megállapítható, hogy laktózérzékeny-e valaki, fájdalommentes.
Ha az orvos kimondta a diagnózist, két megoldás van: diéta vagy enzimpótlás (rágótabletta vagy csepp). A diéta laktózszegény étrendet jelent, vagyis csak laktózmentes tejet, tejterméket fogyaszthat a beteg. Ezekbe a szervezetből hiányzó laktáz enzimet ugyanis beleteszik, így már az élelmiszerben elbontják a laktózt.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!