A szakértő dietetikus a legújabb könyvében, az O2 diétában egy forradalmi étrendet állított össze, melynek lényege, hogy minél több olyan zöldséget, gyümölcsöt és egyéb ételt fogyasszunk, melyekben kifejezetten magas az antioxidáns-aktivitás. Szerinte nem a kalóriákat kell számolgatni, hanem a sok antioxidáns révén hatástalanítani kell a szabadgyököket, ezáltal a szervezet sokkal ellenállóbb lesz a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, jelentősen csökken az esély a daganatos megbetegedésekre, a szem-, ízületi és idegrendszeri elváltozásokra, de még az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulására is. Emellett a bőr öregedése is lelassul, tehát kevesebb ránccal kell számolnunk.
Keri Glassman tervezete az ORAC-skálán alapszik – ez egy tudományos mértékegység, mely a különböző ételek antioxidánsszintjét jelöli. A jelenlegi ajánlások szerint egy embernek naponta 3000 ORAC-pontnyi antioxidánst kell bevinnie a szervezetébe, ehhez képest Glassman azt mondja, hogy emeljük fel az adagot napi 30 000 pontra, tehát a jelenlegi orvosi ajánlás tízszeresére(!).
Az egyik legjellemzőbb fajtája az oxigénszabadgyök, amely oxigénmolekula (O2) felbomlásával jön létre. Az oxigén eredetileg O2 formában fordul elő, amelyben két oxigénatomhoz két elektron csatlakozik.
Azonban amikor külső hatásra (például UV-sugárzás vagy az emésztési folyamat) ezek elválnak, akkor mind a két elektron a negatív töltésű oxigénatomhoz kerül és a pozitív töltésű oxigénatom egyedül marad.
Ha figyelünk a magas ORAC-szint-bevitelre, akkor nem kell számolnunk a kalóriákat, mert az anyagcsere-folyamatok is felgyorsulnak, helyreáll az egyensúly a szervezetben, így gyakorlatilag maguktól elkezdenek fogyni a túlsúlyos emberek.
Könyvében a dietetikus arról is szót ejt, hogy az általa összegyűjtött zöldségek, gyümölcsök mindegyike rendelkezik különleges tulajdonsággal, melyek specifikusan segítenek bizonyos problémákon. Vegyük sorra azt a 13 ételt, amit Keri Glassman a legtöbbre tart!
Articsóka: csupán 60 kalória van egyetlen darab articsókában, miközben elképesztően magas az antioxidáns-tartalma: az ORAC-skála szerint 7900 pontnyi! Emellett fitokemikáliákat tartalmaz, mely csökkenti a koleszterinszintet.