Antioxidáns-kúra: az egészséges élet titka

Az antioxidánsokkal teli ételek fogyasztása révén hosszú ideig egészségesek maradhatunk. Melyek ezek az ételek?

SZB
2014. 12. 11. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő dietetikus a legújabb könyvében, az O2 diétában egy forradalmi étrendet állított össze, melynek lényege, hogy minél több olyan zöldséget, gyümölcsöt és egyéb ételt fogyasszunk, melyekben kifejezetten magas az antioxidáns-aktivitás. Szerinte nem a kalóriákat kell számolgatni, hanem a sok antioxidáns révén hatástalanítani kell a szabadgyököket, ezáltal a szervezet sokkal ellenállóbb lesz a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, jelentősen csökken az esély a daganatos megbetegedésekre, a szem-, ízületi és idegrendszeri elváltozásokra, de még az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulására is. Emellett a bőr öregedése is lelassul, tehát kevesebb ránccal kell számolnunk.

Keri Glassman tervezete az ORAC-skálán alapszik – ez egy tudományos mértékegység, mely a különböző ételek antioxidánsszintjét jelöli. A jelenlegi ajánlások szerint egy embernek naponta 3000 ORAC-pontnyi antioxidánst kell bevinnie a szervezetébe, ehhez képest Glassman azt mondja, hogy emeljük fel az adagot napi 30 000 pontra, tehát a jelenlegi orvosi ajánlás tízszeresére(!).

 

Az egyik legjellemzőbb fajtája az oxigénszabadgyök, amely oxigénmolekula (O2) felbomlásával jön létre. Az oxigén eredetileg O2 formában fordul elő, amelyben két oxigénatomhoz két elektron csatlakozik.

 

Azonban amikor külső hatásra (például UV-sugárzás vagy az emésztési folyamat) ezek elválnak, akkor mind a két elektron a negatív töltésű oxigénatomhoz kerül és a pozitív töltésű oxigénatom egyedül marad.

Ha figyelünk a magas ORAC-szint-bevitelre, akkor nem kell számolnunk a kalóriákat, mert az anyagcsere-folyamatok is felgyorsulnak, helyreáll az egyensúly a szervezetben, így gyakorlatilag maguktól elkezdenek fogyni a túlsúlyos emberek.

Könyvében a dietetikus arról is szót ejt, hogy az általa összegyűjtött zöldségek, gyümölcsök mindegyike rendelkezik különleges tulajdonsággal, melyek specifikusan segítenek bizonyos problémákon. Vegyük sorra azt a 13 ételt, amit Keri Glassman a legtöbbre tart!

Articsóka: csupán 60 kalória van egyetlen darab articsókában, miközben elképesztően magas az antioxidáns-tartalma: az ORAC-skála szerint 7900 pontnyi! Emellett fitokemikáliákat tartalmaz, mely csökkenti a koleszterinszintet.

Citromos víz: a citromhéj pektint tartalmaz, mely bizonyítottan segíti a fogyást. Naponta legalább nyolc pohár vizet igyunk (ez amúgy is fontos, és még teltségérzetet is okoz), és mindegyikhez öntsünk két evőkanál citromlevet, valamint egy kis citromhéjat. Ez napi szinten 3200 ORAC-pontot jelent nekünk.

Vörös grépfrút: egy felmérés szerint ha valaki minden étkezéshez megeszik fél grépfrútot, akkor 12 hét alatt több mint egy kilogrammot veszít a súlyából. A vörös grépfrút azért egészségesebb a sárgánál, mert több benne a rákos megbetegedést gátló likopin antioxidáns. Egy egész grépfrút 3800 ORAC-pontot tartalmaz.

Füge: egy maréknyi szárított füge négy órán keresztül megemeli a vérben található antioxidánsok számát. Ez sokkal több idő, mint bármelyik más élelmiszer esetén. Egyetlen kicsi füge ORAC-pontszáma 1350.

Kaliforniai paprika: ez a paprikafajta egyedülálló kombinációja az A-, C-, és E-vitaminoknak, melyek mind jót tesznek a bőrnek. Egy paprika ORAC-pontszáma 600.

Görögdinnye: Ez a likopinban gazdag gyümölcs 33 százalékkal nagyobb védelmet nyújt leégés ellen, mint más gyümölcsök. 250 gramm kockára vágott dinnye 200 ORAC-pontot ér.

Bab: tele van fitokemikáliákkal (szaponinok, proteáz inhibitorok és fitinsav), amik a rákkeltő anyagok ellen nyújtanak komoly védelmet. 125 gramm bab ORAC-pontszáma 7800!

Aszalt szilva: eme kicsi kis szárított gyümölcsök tele vannak K-vitaminnal, valamint ásványi bórral, mindkettő létfontosságú az erős, egészséges csontoknak. Három darab aszalt szilva ORAC-pontszáma 1900.

Cseresznye: a bennük lévő antocianinok csökkentik a has körüli zsírpárnákat, valamint a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Egy kisebb tálnyi cseresznye ORAC-pontszáma 3500.

Fekete csokoládé: gazdag flavonoidokban, emellett gátolja az érelmeszesedést és megtartja az erek rugalmasságát. 28 gramm fekete csokoládé ORAC-pontszáma 5900!

Áfonya: javítja a memóriát, az agykapacitást és az egyensúlyérzéket. Emellett gyulladáscsökkentő hatása van, és lassítja a szervezet öregedését. 250 gramm áfonya ORAC-pontszáma 9700!

Fahéj: kutatók úgy vélik, hogy a fahéj gátolja azon sejtek elburjánzását, melyek az Alzheimer-kór kialakulásáért felelősek. Egyetlen teáskanál fahéj 7000 ORAC-pontot ér.

Szilva: csökkenti a szorongást, és a depresszió ellen is véd. Egyetlen szilva 4100 ORAC-ponttal rendelkezik, tehát naponta hét darab elfogyasztása révén elérjük a Keri Glassmann által ajánlott 30 000-es célértéket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.