10 meglepő élelmiszer, ami megvéd az elhízástól

Rengeteg olyan enni- és innivaló közül választhatunk, amelyek teltségérzetet keltenek, és még egészségesek is.

SZB
2015. 01. 18. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most direkt nem a zöldségekről és gyümölcsökről lesz szó, hiszen ezekről úgyis mindenki tudja, hogy tele vannak vitaminnal, rosttal, és többségében magas a víztartalmuk (ami önmagában is csökkenti az éhségérzetet). Egy korábbi írásunkban pedig sorra vettük azokat a magas antioxidáns-tartalmú ételeket, amelyek kiválthatják a kalóriák számolását, emellett az immunrendszerünket is komoly mértékben megerősíthetik. A most felsorolt növények, fűszerek egy részét abban a cikkben is megemlítettük, az átfedés nem a véletlen műve.

A görög joghurtban kétszer annyi fehérje van, mint a többi joghurtban. Hosszabb ideig tart a teltségérzetünk is, emellett több kalóriát égetünk, amikor fehérjét emésztünk, mint amikor szénhidrátot. Érdemes zsírszegény, alacsony cukortartalmú joghurtot választani.

Egyes tanulmányok szerint a fahéj szabályozza a vércukorszintünket és kordában tartja az étvágyat. Keverjük kávéhoz, teához, esetleg joghurthoz cukor helyett, így enyhén megédesíthetjük azokat.

 

 

A paprikát a benne lévő kapszaicin miatt érezzük csípősnek, ugyanis ez az anyag ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-)érzékelő idegvégződéseket. Kordában tartja az étvágyat, emellett rövid ideig az anyagcserét is felgyorsítja.

Több tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása hatékonyan csökkenti a has körül lerakódott zsírt. Emellett katekint tartalmaz, ami jótékony hatással van az emésztésre. Hogy igazán hatékony legyen, érdemes naponta több bögre zöld teát elfogyasztani.

Vegyük sorra, milyen tipikus „feltéteket”, szószokat használunk a klasszikus sült krumplihoz: vaj, tejföl, sajt, ketchup, majonéz, esetleg szalonna. Azonban ha édesburgonyával helyettesítjük a normál krumplit, akkor nincs szükség extra ízesítőkre, hiszen önmagában is nagyon finom. Már csak emiatt is sok kalóriától kíméljük meg a szervezetünket, emellett ez a zöldség tele van káliummal, béta-karotinnal, C-vitaminnal és rostokkal.

Egyetlen tojás mindössze 75 kalóriát, 7 gramm fehérjét tartalmaz, és létfontosságú tápanyagokat. Emellett a görög joghurthoz hasonlóan több kalóriát égetünk, ha tojást emésztünk, mint amikor más, szénhidrátban gazdag ételt. Talán reggelire mindenkinek néhány tojást kéne ennie egy kis görög joghurttal...

 

A diófélék, a mogyoró, a pisztácia, a gesztenye, a mandula mind-mind remek választás, hogy csökkentsük az éhségünket két főétkezés között. Ráadásul magas a fehérje- és rosttartalmuk, és szívbarát zsírokat tartalmaznak. A vizsgálatok szerint az olajos magvak elősegítik a fogyást, és a koleszterinszintre is jótékony hatással vannak – amennyiben mértékkel fogyasztjuk őket, ugyanis a kalóriatartalmuk relatíve magas.

A sovány tej, vagy fölözött tej zsírtartalma mindössze 0,5–0,8 százalék, ennek ellenére ez is teltségérzetet kelt. Bőségesen van benne kalcium, D-vitamin és fehérje. Utóbbi miatt lassabban emésztjük meg, mint más italokat, amelyek kevés proteint tartalmaznak.

Ez a zöldség kiváló fehérje-, ásványi anyag- és rostforrás. Nagyon hamar jóllakunk tőle, noha még alig vittünk be kalóriát a szervezetünkbe. Egységnyi adag babban majdnem négyszer annyi fehérje van, mint zsír, ráadásul tele van antioxidánssal, ami nagyon jó hatással van a szervezetre. További kísérletek során azt is sikerült bebizonyítani, hogy a bab csökkenti a koleszterin-, a vércukorszintet és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Ez a zöldség igazi csodaszernek számít a mai világban!

Az egyik legjobb fehérjeforrás a hal. A legtöbb halban kevés zsírt találunk, és ha mégis van benne, akkor általában egészséges formában (ómega-3 zsírsavak), ami védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

A szervezet működésében a víznek szerteágazó szerepe van. Biztosítja a megfelelő vérnyomást és vérkeringést. Részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, a tápanyagok szállításában, a salakanyagok kiválasztásában. Segít az egészséges sav-bázis egyensúly megtartásában, emellett szabályozza a testhőmérsékletet és a vizelet hígítását.

 

Emellett a víznek, valamint a zöldségek, gyümölcsök víztartalmának olyan hatása is van, hogy teltségérzetet okoz. Sokan vannak, akik összekeverik az éhséget a szomjúsággal, és esznek ahelyett, hogy innának. Ez természetesen hízáshoz vezet, miközben a test nem kapja meg azt, amire valójában szüksége van. Testsúlytól függően naponta legalább 2,5-3 liter folyadékot kellene bevinnünk a szervezetünkbe (nyáron ennél is jóval többet), és rengeteg problémánk megoldódna, amelyekről nem is hinnénk, hogy a krónikus folyadékhiány miatt jelentkeztek.

 

Azonban kerüljük a kalóriadús, magas cukortartalmú, koffeint és alkoholt tartalmazó italokat. Szervezetünk számára legjobb a csapvíz, az ásványvíz, gyümölcs- vagy gyógyteák, illetve a hígított gyümölcslé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.