14 szíverősítő élelmiszer a konyhából

Ételek, melyekkel elkerülhetők a szív- és érrendszer kóros elváltozásai, az érszűkület és a magas koleszterinszint.

KSZ
2015. 01. 25. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A frissen felhasznált fűszernövények segíthetnek abban, hogy szívbaráttá tegyék az ételeket azáltal, hogy bizonyos esetekben helyettesítik a sót, cukrot vagy a transzzsírokat. Ilyenek például a magas antioxidánstartalmú rozmaring, zsálya, oregánó, kakukkfű.

Az enyhe ízű, jó minőségű fekete babnak nagyon magas a tápanyagtartalma, beleértve a folsavat, antioxidánsokat, magnéziumot. A benne található rostok pedig segítenek szabályozni a koleszterin és a vércukor szintjét.

A szívnek leginkább kedvező ételek egyik éllovasa a lazac, hiszen nagyon gazdag ómega–3-forrásnak számít. Az ómega–3 zsírsavak csökkentheti a szívritmuszavar kialakulásának valószínűségét és a magas vérnyomást is. A lazac csökkenti a vér trigliceridszintjét és segíti a gyulladások gyógyulását.

A lazac mellett a tonhal is kiváló ómega–3-forrás és általában az ára is kedvezőbb, mint a lazacé. A különböző variációk közül a fehér tonhal tartalmazza a legnagyobb mennyiségben az ómega–3 zsírsavakat, így érdemes azt fogyasztani. Hasonlóan gazdag források lehetnek a hering, a makréla, tavi pisztráng, szardínia és szardella.

Az olívabogyóból első préselésre kinyert olajat nevezzük „extra szűz”-nek. Számtalan pozitív hatással van a szervezetre, nagyon magas az antioxidáns-tartalma, a benne található polifenolok védik a vénákat. De az extra szűz olívaolaj kiváló forrása a telítetlen zsíroknak is, így az egészséges koleszterinszint tartásához sokkal jobb választás, mintha a telített zsírokat használnánk.

Már egy kis maréknyi dió minden napi elfogyasztás is csökkenti a koleszterinszintet és a szív artériáiban a kisebb gyulladásokat. A dió ómega–3 mellett rostban és egyszeresen telített zsírokban is gazdag, könnyedén helyettesíthetőek vele olyan egészségtelen nassolni valók, mint a chips vagy a sütemény.

A hámozott mandula kiválóan passzol zöldségekhez, halakhoz, csirkéhez és a desszertekhez is. Szívbarát zsírokat és rostokat is tartalmaz, mely jó hatással van a szervezetet egészére. A mandula segíthet csökkenteni az LDL-koleszterin („rossz” koleszterin) szintjét is. Napi egy maréknyi elfogyasztása javasolt.

A tofu a vegetáriánus ételek egyik fő alapanyaga, kiválóan helyettesíti a húst, nagyon jó fehérjeforrás, de tartalmaz szívbarát ásványi anyagokat, rostokat és többszörösen telített zsírokat is. Kiválóan átveszi a fűszerek és szószok ízét, amelyeket főzés során hozzáadnak.

A burgonyát érdemes édesburgonyára cserélni, mivel nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint a krumpli, így egészségesebb. Ráadásul kiváló rost-, A-vitamin- és likopinforrás. Természetes édes ízét kis fahéjjal és citromlével még intenzívebbé tehetjük.

Ebben az édes, lédús gyümölcsben rengeteg pektin található, ami felveszi a harcot a magas koleszterinszinttel. A benne található kálium segít a vérnyomás szabályozásában is. A kutatások azt mutatják, hogy a 100 százalékos narancslé jó hatással van a vénákra és csökkenti a vérnyomást.

Ez az édes, ropogós zöldség segíthet kontrollálni a vércukorszintet és rendszeres fogyasztása esetén csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát is. Emellett segíti a koleszterinszint csökkentésében, így megóvja a szervezetet a magas koleszterinszint miatt kialakuló szív- és érrendszeri problémáktól, sőt kiváló rostforrás.

A legtöbb esetben az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket a csontok számára tartják egészségesnek, de segíteni tudnak a magas vérnyomás csökkentésében is. A joghurtban kétszer annyi kalcium és kálium található, mint a tejben. Azért, hogy a lehető legkisebbre csökkenjen a bevitt zsír mennyisége érdemes az alacsony zsírtartalmú termékeket választani. Érdemes mindig megnézni a címke egyéb feliratait is, hiszen több cukor lehet az ízesített élelmiszerben, mint gondolnánk.

A kávé és a tea fogyasztása kifejezetten jót tesz a szívnek, még a koffeinmentes kávé is hasznos lehet. Kutatások kimutatták, hogy aki napi 3-4 csészével iszik, annak jóval kisebb az esélye, hogy diabétesz alakuljon ki a szervezetében. Akinek magas a vérnyomása, az inkább koffeinmentes kávét vagy teát igyon.

Ebben a gyümölcsben magas az antocián-, más néven a flavonoidkoncerntráció, ez sokak szerint segít megvédeni az érhálózat egészségét. A cseresznye és a meggy – függetlenül attól, hogy friss, sült, aszalt vagy ital formájában van – kiváló antioxidánsok és vitaminforrások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.