A frissen felhasznált fűszernövények segíthetnek abban, hogy szívbaráttá tegyék az ételeket azáltal, hogy bizonyos esetekben helyettesítik a sót, cukrot vagy a transzzsírokat. Ilyenek például a magas antioxidánstartalmú rozmaring, zsálya, oregánó, kakukkfű.
Az enyhe ízű, jó minőségű fekete babnak nagyon magas a tápanyagtartalma, beleértve a folsavat, antioxidánsokat, magnéziumot. A benne található rostok pedig segítenek szabályozni a koleszterin és a vércukor szintjét.
A szívnek leginkább kedvező ételek egyik éllovasa a lazac, hiszen nagyon gazdag ómega–3-forrásnak számít. Az ómega–3 zsírsavak csökkentheti a szívritmuszavar kialakulásának valószínűségét és a magas vérnyomást is. A lazac csökkenti a vér trigliceridszintjét és segíti a gyulladások gyógyulását.
A lazac mellett a tonhal is kiváló ómega–3-forrás és általában az ára is kedvezőbb, mint a lazacé. A különböző variációk közül a fehér tonhal tartalmazza a legnagyobb mennyiségben az ómega–3 zsírsavakat, így érdemes azt fogyasztani. Hasonlóan gazdag források lehetnek a hering, a makréla, tavi pisztráng, szardínia és szardella.
Az olívabogyóból első préselésre kinyert olajat nevezzük „extra szűz”-nek. Számtalan pozitív hatással van a szervezetre, nagyon magas az antioxidáns-tartalma, a benne található polifenolok védik a vénákat. De az extra szűz olívaolaj kiváló forrása a telítetlen zsíroknak is, így az egészséges koleszterinszint tartásához sokkal jobb választás, mintha a telített zsírokat használnánk.
Már egy kis maréknyi dió minden napi elfogyasztás is csökkenti a koleszterinszintet és a szív artériáiban a kisebb gyulladásokat. A dió ómega–3 mellett rostban és egyszeresen telített zsírokban is gazdag, könnyedén helyettesíthetőek vele olyan egészségtelen nassolni valók, mint a chips vagy a sütemény.
A hámozott mandula kiválóan passzol zöldségekhez, halakhoz, csirkéhez és a desszertekhez is. Szívbarát zsírokat és rostokat is tartalmaz, mely jó hatással van a szervezetet egészére. A mandula segíthet csökkenteni az LDL-koleszterin („rossz” koleszterin) szintjét is. Napi egy maréknyi elfogyasztása javasolt.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!