A frissen felhasznált fűszernövények segíthetnek abban, hogy szívbaráttá tegyék az ételeket azáltal, hogy bizonyos esetekben helyettesítik a sót, cukrot vagy a transzzsírokat. Ilyenek például a magas antioxidánstartalmú rozmaring, zsálya, oregánó, kakukkfű.
Az enyhe ízű, jó minőségű fekete babnak nagyon magas a tápanyagtartalma, beleértve a folsavat, antioxidánsokat, magnéziumot. A benne található rostok pedig segítenek szabályozni a koleszterin és a vércukor szintjét.
A szívnek leginkább kedvező ételek egyik éllovasa a lazac, hiszen nagyon gazdag ómega–3-forrásnak számít. Az ómega–3 zsírsavak csökkentheti a szívritmuszavar kialakulásának valószínűségét és a magas vérnyomást is. A lazac csökkenti a vér trigliceridszintjét és segíti a gyulladások gyógyulását.
A lazac mellett a tonhal is kiváló ómega–3-forrás és általában az ára is kedvezőbb, mint a lazacé. A különböző variációk közül a fehér tonhal tartalmazza a legnagyobb mennyiségben az ómega–3 zsírsavakat, így érdemes azt fogyasztani. Hasonlóan gazdag források lehetnek a hering, a makréla, tavi pisztráng, szardínia és szardella.
Az olívabogyóból első préselésre kinyert olajat nevezzük „extra szűz”-nek. Számtalan pozitív hatással van a szervezetre, nagyon magas az antioxidáns-tartalma, a benne található polifenolok védik a vénákat. De az extra szűz olívaolaj kiváló forrása a telítetlen zsíroknak is, így az egészséges koleszterinszint tartásához sokkal jobb választás, mintha a telített zsírokat használnánk.
Már egy kis maréknyi dió minden napi elfogyasztás is csökkenti a koleszterinszintet és a szív artériáiban a kisebb gyulladásokat. A dió ómega–3 mellett rostban és egyszeresen telített zsírokban is gazdag, könnyedén helyettesíthetőek vele olyan egészségtelen nassolni valók, mint a chips vagy a sütemény.
A hámozott mandula kiválóan passzol zöldségekhez, halakhoz, csirkéhez és a desszertekhez is. Szívbarát zsírokat és rostokat is tartalmaz, mely jó hatással van a szervezetet egészére. A mandula segíthet csökkenteni az LDL-koleszterin („rossz” koleszterin) szintjét is. Napi egy maréknyi elfogyasztása javasolt.
A tofu a vegetáriánus ételek egyik fő alapanyaga, kiválóan helyettesíti a húst, nagyon jó fehérjeforrás, de tartalmaz szívbarát ásványi anyagokat, rostokat és többszörösen telített zsírokat is. Kiválóan átveszi a fűszerek és szószok ízét, amelyeket főzés során hozzáadnak.
A burgonyát érdemes édesburgonyára cserélni, mivel nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint a krumpli, így egészségesebb. Ráadásul kiváló rost-, A-vitamin- és likopinforrás. Természetes édes ízét kis fahéjjal és citromlével még intenzívebbé tehetjük.
Ebben az édes, lédús gyümölcsben rengeteg pektin található, ami felveszi a harcot a magas koleszterinszinttel. A benne található kálium segít a vérnyomás szabályozásában is. A kutatások azt mutatják, hogy a 100 százalékos narancslé jó hatással van a vénákra és csökkenti a vérnyomást.
Ez az édes, ropogós zöldség segíthet kontrollálni a vércukorszintet és rendszeres fogyasztása esetén csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát is. Emellett segíti a koleszterinszint csökkentésében, így megóvja a szervezetet a magas koleszterinszint miatt kialakuló szív- és érrendszeri problémáktól, sőt kiváló rostforrás.
A legtöbb esetben az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket a csontok számára tartják egészségesnek, de segíteni tudnak a magas vérnyomás csökkentésében is. A joghurtban kétszer annyi kalcium és kálium található, mint a tejben. Azért, hogy a lehető legkisebbre csökkenjen a bevitt zsír mennyisége érdemes az alacsony zsírtartalmú termékeket választani. Érdemes mindig megnézni a címke egyéb feliratait is, hiszen több cukor lehet az ízesített élelmiszerben, mint gondolnánk.
A kávé és a tea fogyasztása kifejezetten jót tesz a szívnek, még a koffeinmentes kávé is hasznos lehet. Kutatások kimutatták, hogy aki napi 3-4 csészével iszik, annak jóval kisebb az esélye, hogy diabétesz alakuljon ki a szervezetében. Akinek magas a vérnyomása, az inkább koffeinmentes kávét vagy teát igyon.
Ebben a gyümölcsben magas az antocián-, más néven a flavonoidkoncerntráció, ez sokak szerint segít megvédeni az érhálózat egészségét. A cseresznye és a meggy – függetlenül attól, hogy friss, sült, aszalt vagy ital formájában van – kiváló antioxidánsok és vitaminforrások.