Amerikai szakértők szerint a lakosságnak arra kéne fókuszálnia, hogy a cukorbevitelt csökkentsék jelentősen, a sóval kapcsolatos vizsgálataik jóval kevesebb rizikófaktort tártak fel – az elhangzott álláspont az Open Heart folyóiratban jelent meg.
Más kutatók azonban azt állítják, hogy fölösleges „csúsztatni” ezeknél a kijelentéseknél, mindkét ételízesítő bevitelét csökkenteni kell, mert manapság – az iparilag feldolgozott ételek világában – túlságosan sok hozzáadott cukrot és sót tartalmaznak a készen vásárolt ennivalók.
A Szent Lukács Mid America Heart Institute és a Montefiore Medical Centre közös kutatása – melyben felülvizsgálták az eddigi bizonyítékokat, állatkísérleti eredményeket és különböző statisztikákat – arra az eredményre jutott, hogy a túlzott cukorbevitel (elsősorban a fruktóz miatt) nagyobb kárt okoz a szívnek és jobban befolyásolja a vérnyomást, mint a só. Sőt utóbbival kapcsolatban azt is megjegyezték, hogy ha a sóbevitel egy bizonyos szint alá csökken, az kifejezetten káros lehet az egészségre.
Azonban ez nem jelenti azt, hogy a túl sok só ne növelné a vérnyomást, ennek adott hangot Francesco Cappuccio, a Warwicki Egyetem professzora. „Mindkét ételízesítő használatát csökkentenie kell a fejlett országokban élő embereknek, mert ártalmas a szív- és érrendszerre. Teljesen felesleges azon vitázni, hogy melyik károsabb” – mondta a professzor.
A legtöbb gondot a cukrosított üdítők, a cukorkák, édességek okozzák. A fejlett országokban (főleg az USA-ban) rengeteg cukros üdítőt isznak az emberek, nem véletlen, hogy nagy részük súlyfelesleggel küzd, de ugyanezt elmondhatjuk Európáról, így természetesen Magyarországról is. A gyorséttermi ételekben egyszerre van jelen a sok cukor és só, hogy az ízlelőbimbóinkat még jobban ingereljék, pedig ki hinné, hogy egy szimpla hamburger is tartalmaz cukrot?!
A gyümölcsökben lévő természetes fruktóztól azonban nem kell tartani, sokkal könnyebben feldolgozza a szervezet, és nem is káros az egészségre, szemben a finomított cukorral.
Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a napi teljes energiabevitelnek legfeljebb a 10 százalékát fedje le a cukorbevitel, ez nagyjából 50 gramm cukrot jelent naponta. A WHO ugyanakkor a közelmúltban elismerte, hogy az lenne a legjobb, ha ez az arány inkább csak 5 százalék lenne, tehát 25 gramm cukor, mert jelentősen csökkenne a különböző betegségek kialakulásának esélye. Mellékes információ, hogy 1 liter kóla 112 gramm cukrot tartalmaz...