Cukor vagy só – melyik ártalmasabb?

A tudósok már egy ideje vitáznak azon, hogy a túlzott cukor vagy a sóbevitel ártalmasabb-e az egészségre.

SZB
2015. 01. 15. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai szakértők szerint a lakosságnak arra kéne fókuszálnia, hogy a cukorbevitelt csökkentsék jelentősen, a sóval kapcsolatos vizsgálataik jóval kevesebb rizikófaktort tártak fel – az elhangzott álláspont az Open Heart folyóiratban jelent meg.

Más kutatók azonban azt állítják, hogy fölösleges „csúsztatni” ezeknél a kijelentéseknél, mindkét ételízesítő bevitelét csökkenteni kell, mert manapság – az iparilag feldolgozott ételek világában – túlságosan sok hozzáadott cukrot és sót tartalmaznak a készen vásárolt ennivalók.

A Szent Lukács Mid America Heart Institute és a Montefiore Medical Centre közös kutatása – melyben felülvizsgálták az eddigi bizonyítékokat, állatkísérleti eredményeket és különböző statisztikákat – arra az eredményre jutott, hogy a túlzott cukorbevitel (elsősorban a fruktóz miatt) nagyobb kárt okoz a szívnek és jobban befolyásolja a vérnyomást, mint a só. Sőt utóbbival kapcsolatban azt is megjegyezték, hogy ha a sóbevitel egy bizonyos szint alá csökken, az kifejezetten káros lehet az egészségre.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy a túl sok só ne növelné a vérnyomást, ennek adott hangot Francesco Cappuccio, a Warwicki Egyetem professzora. „Mindkét ételízesítő használatát csökkentenie kell a fejlett országokban élő embereknek, mert ártalmas a szív- és érrendszerre. Teljesen felesleges azon vitázni, hogy melyik károsabb” – mondta a professzor.

A legtöbb gondot a cukrosított üdítők, a cukorkák, édességek okozzák. A fejlett országokban (főleg az USA-ban) rengeteg cukros üdítőt isznak az emberek, nem véletlen, hogy nagy részük súlyfelesleggel küzd, de ugyanezt elmondhatjuk Európáról, így természetesen Magyarországról is. A gyorséttermi ételekben egyszerre van jelen a sok cukor és só, hogy az ízlelőbimbóinkat még jobban ingereljék, pedig ki hinné, hogy egy szimpla hamburger is tartalmaz cukrot?!

A gyümölcsökben lévő természetes fruktóztól azonban nem kell tartani, sokkal könnyebben feldolgozza a szervezet, és nem is káros az egészségre, szemben a finomított cukorral.

Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a napi teljes energiabevitelnek legfeljebb a 10 százalékát fedje le a cukorbevitel, ez nagyjából 50 gramm cukrot jelent naponta. A WHO ugyanakkor a közelmúltban elismerte, hogy az lenne a legjobb, ha ez az arány inkább csak 5 százalék lenne, tehát 25 gramm cukor, mert jelentősen csökkenne a különböző betegségek kialakulásának esélye. Mellékes információ, hogy 1 liter kóla 112 gramm cukrot tartalmaz...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.