Szervezetünknek ugyanis szüksége van zsírra – csak nem túl sokra. A zsír energiát ad, egészségben tartja a bőrünket és a hajunkat, segít felhasználni egyes vitaminokat és melegen tart, sok más felelőssége mellett.
A telített zsírokban – állati eredetű táplálékban, illetve bizonyos növényi olajokban – gazdag étrend ugyanakkor sokféle, például szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, míg a telítetlen zsírok éppen fordítva, védhetik a szívünket.
A telítetlen zsírokat – az egyszeresen és a többszörösen telítetleneket is – jó zsírokként ismerjük. A többszörösen telítetlen zsírok közül talán a legismertebbek az ómega 3 és 6 zsírok, amelyek esszenciális zsírsavak, mivel a szervezetünk nem tudja előállítani ezeket. A többszörösen telítetlen zsírok segítenek csökkenteni a koleszterin szintjét, az egyszeresen telítetlen zsírok pedig növelhetik a jó és csökkenthetik a koleszterint mennyiségét.
Egy átlagos felnőtt számára az az optimális, ha a napi kalóriaszükségletének a 20-35 százalékát zsírok bevitelével nyeri. Az Amerikai Étrend Útmutató szerint nem tanácsos a napi kalóriamennyiség kielégítéséhez 10 százaléknál több telített zsírt fogyasztani. Mivel 1 gramm zsír 6 kalóriát ad, nem nehéz kiszámolni, hogy az átlagos 2000 kalóriás napi kalória bevitelben 44-78 gramm kellene legyen a zsír.
Felvetődik hát a kérdés, hogy miként találhatjuk meg azokat az élelmiszereket, amelyek a számunkra egészséges telítetlen zsírokat a legnagyobb mennyiségben tartalmazzák? Íme egy lista a 6 legizgalmasabbról!
Fél avokádó közel 15 gramm zsírt tartalmaz, ebből majdnem 10 gramm az egyszeresen és 2 gramm a többszörösen telítetlen zsír. Érdemes salátákban fogyasztani, majonéz helyett használni, szendvicsekben is nagyon finom, különböző módon ízesített krémek alkotóeleme lehet, de egyszerűen fokhagymás pirítóson is nagyon finom.
Bármilyen dióféle egészséges zsírban gazdag, egészséges nassolnivalónak számít, de történetesen a mandula tartalmazza a legkevesebb kalóriát. 1,5 dekagramm mandulával nagyjából 7 gramm zsírt fogyasztunk el, ebből 5 gramm egyszeresen, mintegy 2 gramm pedig többszörösen telített zsír. De lássuk a diót! A szakirodalom szerint napi 5-10 dió belének elfogyasztása kielégíti a telítetlen zsírsav szükségletünket.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!