Hét étel, mely csökkenti a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint súlyos egészségügyi kockázattal jár, kerülje el a felsorolt a táplálékokkal.

KSZ
2015. 01. 10. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen a koleszterinszint függ az ember genetikájától is, de az elhízás és a testmozgás hiánya is negatívan befolyásolja. Dr. Arthur Agatston szerint nem reagál minden páciens szervezete ugyanúgy a különböző koleszterincsökkentő diétákra, és az optimális LDL-szint (kis sűrűségű lipoprotein), más néven rossz koleszterin
is különböző.

A túl magas LDL koleszterin gyakran a telített zsírokban gazdag étrend következménye, melyek állati élelmiszerekkel, vajjal, sertészsírral és teljestejtermékekkel kerülnek a szervezetbe. Emellett a feldolgozott élelmiszerekben található transzzsírok is káros hatásúak. Ezek elhagyása az első lépés az egészséges LDL-szint eléréséhez. Emellett persze érdemes az alábbi koleszterinszint csökkentő ételek rendszeres fogyasztása is.

Minden típusú bab és más hüvelyesek is kiváló könnyen felszívódó rostforrások. A rostok a vékonybélben kölcsönhatásba lépnek a koleszterinmolekulákkal és ez elősegíti a kiválasztást. A vizsgálatok azt mutatják, hogy mindössze fél csésze főt bab elfogyasztása nyolc százalékkal csökkenti az LDL koleszterin szintjét a szervezetben. A tarkabab és a csicseriborsó a legjobb választás.

A babokhoz hasonlóan az alma is kiváló LDL-csökkentő, könnyen felszívódó rostforrás, leginkább a benne található pektin hasznos. A kutatások az is kimutatták, hogy napi egy – jobb esetben kettő – alma elfogyasztása lassítja az LDL koleszterin oxidációját, hála a héjában található antioxidáns polifenoloknak. Meghámozni tehát nem érdemes! Az antioxidánsok azért fontosak, mert mikor a koleszterin kölcsönhatásba lép a szabadgyökökkel, akkor ezzel gyulladást és plakk-képződést is okozhat az artériákon.

 

A dió, mandula, pisztácia, tökmag, lenmag mind kiváló fehérjeforrások. A bennük található szívbarát egyszeresen és többszörösen telített zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és rostok kedvezően hatnak a magas koleszterinszintre is. Mivel azonban a dióféléknek és a magvaknak magas a kalóriatartalma, érdemes korlátozni, hogy mennyit fogyasztunk belőlük naponta. Körülbelül 1/4 csésze ajánlott, de azt is ellenőrizni kell, hogy nem sózott vagy cukrozott-e a táplálék.

Ezek a táplálékok béta-glükánt és vízben oldódó rostot is tartalmaznak, ezáltal csökkentik a vérben keringő koleszterin szintjét. Kutatások kimutatták, hogy napi legalább 3 gramm zabban található béta-glükán bevitele hét százalékkal csökkenti az LDL-szintet. Ehhez 1/4 csésze zabot kell elfogyasztani naponta, ezt másfél csésze főtt zabpehellyel is helyettesíthetjük. A zabkorpában található hatóanyagok segítenek csökkenteni a gyulladásokat és a plakk felhalmozódását az érfalakban.

A teának, függetlenül attól, hogy zöld, fehér, fekete vagy zöld teáról beszélünk, nagyon magas az antioxidáns-tartalma. A zöld tea a leghatékonyabb ital a magas koleszterinszintű betegeknek, ez már két százalékkal is csökkenteni tudja az LDL-szintet. Napi hét, vagy annál több csésze már kedvező hatásokhoz vezethet, sőt még a kávét is helyettesítheti. A szálas teák persze itt is előnyben vannak a filteres társaikhoz képest.

 

Ha a betegek csak napi egy vörös grapefruitot fogyasztanak egy hónapon keresztül, akkor akár húsz százalékkal is csökkenhet az LDL-szintjük – állapították meg kutatások. Ennek oka valószínűleg a gyümölcsben található liminoid és likopin. A grapefruit gyorsan felszívódó rostokat is tartalmaz, mely szintén pozitív hatással van a magas koleszterinszintre. Arra azonban figyelni kell, hogy a gyümölcs fokozza bizonyos szívgyógyszerek hatását, ezért mindenképpen tájékoztatni kell a kezelőorvost, ha rendszeres grapefruitfogyasztást tervez.

A vörös szőlőben, melyből bort is készítenek, megtalálható egy növényi alapú összetevő, kémiai nevén rezveratrol. Kimutatták, hogy ennek segítségével is csökkenthető a vérben előforduló LDL-szint. Emellett a vörösbor antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságai miatt a koszorúér-problémák ellen is hatásos lehet. Sőt, a szakértők szerint napi egy pohár vörösbor segíthet megelőzni az érszűkületet, ezáltal a szívinfarktust is. Aki nem iszik bort, az hasonlóan pozitív hatásokat érhet el, ha kék szőlőt, fekete vagy vörös áfonyát, illetve mogyoróvajat fogyaszt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.