Természetesen a koleszterinszint függ az ember genetikájától is, de az elhízás és a testmozgás hiánya is negatívan befolyásolja. Dr. Arthur Agatston szerint nem reagál minden páciens szervezete ugyanúgy a különböző koleszterincsökkentő diétákra, és az optimális LDL-szint (kis sűrűségű lipoprotein), más néven rossz koleszterin
is különböző.
A túl magas LDL koleszterin gyakran a telített zsírokban gazdag étrend következménye, melyek állati élelmiszerekkel, vajjal, sertészsírral és teljestejtermékekkel kerülnek a szervezetbe. Emellett a feldolgozott élelmiszerekben található transzzsírok is káros hatásúak. Ezek elhagyása az első lépés az egészséges LDL-szint eléréséhez. Emellett persze érdemes az alábbi koleszterinszint csökkentő ételek rendszeres fogyasztása is.
Minden típusú bab és más hüvelyesek is kiváló könnyen felszívódó rostforrások. A rostok a vékonybélben kölcsönhatásba lépnek a koleszterinmolekulákkal és ez elősegíti a kiválasztást. A vizsgálatok azt mutatják, hogy mindössze fél csésze főt bab elfogyasztása nyolc százalékkal csökkenti az LDL koleszterin szintjét a szervezetben. A tarkabab és a csicseriborsó a legjobb választás.
A babokhoz hasonlóan az alma is kiváló LDL-csökkentő, könnyen felszívódó rostforrás, leginkább a benne található pektin hasznos. A kutatások az is kimutatták, hogy napi egy – jobb esetben kettő – alma elfogyasztása lassítja az LDL koleszterin oxidációját, hála a héjában található antioxidáns polifenoloknak. Meghámozni tehát nem érdemes! Az antioxidánsok azért fontosak, mert mikor a koleszterin kölcsönhatásba lép a szabadgyökökkel, akkor ezzel gyulladást és plakk-képződést is okozhat az artériákon.
A dió, mandula, pisztácia, tökmag, lenmag mind kiváló fehérjeforrások. A bennük található szívbarát egyszeresen és többszörösen telített zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és rostok kedvezően hatnak a magas koleszterinszintre is. Mivel azonban a dióféléknek és a magvaknak magas a kalóriatartalma, érdemes korlátozni, hogy mennyit fogyasztunk belőlük naponta. Körülbelül 1/4 csésze ajánlott, de azt is ellenőrizni kell, hogy nem sózott vagy cukrozott-e a táplálék.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!