Tíz hamis mítosz a cukorbetegségről

Különválasztjuk a tényt a fikciótól, leleplezzük a valótlan állításokat.

KSZ
2015. 01. 21. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az állítás kifejezetten valószerűtlen, a cukorbetegség ugyanis akkor alakul ki, ha valamilyen zavar következtében a szervezet egyszerűen nem képes az elfogyasztott ételeket megfelelően energiává alakítani.

Az 1-es típusú cukorbetegség akkor jelentkezik, mikor a hasnyálmirigy nem képes inzulint termelni, ennek hiányában a cukor felhalmozódik a vérben. Ilyenkor mesterségesen kell az inzulint a szervezetbe juttatni. Gyakran már egészen fiatal korban, kisgyermekeknél is jelentkezik, ilyenkor az immunrendszeri problémák okolhatók a megjelenéséért.

2-es típusú cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő mennyiségű inzulint, vagy az nem működik megfelelően. Életkortól függetlenül gyakori megbetegedés a túlsúlyos embereknél.

A terhességi cukorbetegség a nők egy részénél alakul ki a várandósság alatt, ugyanis olykor a hormonális változások megakadályozzák az inzulin megfelelő működését. Akiknél ilyen cukorbetegség alakul ki, azoknak a terhesség alatt szükségük van inzulinpótlásra. Ebben az esetben azonban a diabétesz megszűnhet a gyermek születése után.

Aki cukorbeteg, annak valóban meg kell terveznie a napi étkezést, de mindössze egy egyszerű alapelv az, amit szem előtt kell tartani: olyan élelmiszert kell választani, ami passzol a napi tevékenységekhez (sport, munka stb.), és a gyógyszerrel együtt olyan közel tartja a vércukorszintet a normálishoz, amennyire csak ez lehetséges. Egy ilyen étrend messze nem igényel akkora változtatást, mint azt sokan gondolják.

Valójában ez nagy tévedés, mivel a szénhidrátok valójában jók a cukorbetegek számára, hiszen ez képezi a diabéteszétrend – és minden egészséges étrend – alapját. A szénhidrátnak van a legnagyobb hatása a vércukorszintre, éppen ezért a cukorbetegeknek számolniuk kell, hogy mennyit fogyasztanak belőle. Érdemes magas tápanyagtartalmú ételeket választani, mint a teljes kiőrlésű kenyér vagy a magas rosttartalmú gyümölcsök és zöldségek.

Mivel a szénhidrát gyorsan felnyomja a vércukorszintet, könnyű kísértésbe esni, hogy helyette inkább proteineket fogyasszunk, és kevesebb szénhidrátot vigyünk a szervezetbe. Ez azonban nem vezet sok jóra, ugyanis a túl sok fehérje is káros lehet a diabéteszes betegek számára. Ezek az ételek, főleg a húsok telített zsírokban is gazdagok, ami növeli a szívbetegség kockázatát. Javasoljuk, hogy dietetikussal konzultáljanak a helyes mennyiségekről.

Azok, akiknek inzulinra van szükségük, megtanulják, hogy mennyit és milyen gyakran kell beadni az inzulinból és mennyit kell hozzá enni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen sokat és bármit lehet fogyasztani, aztán a gyógyszerre hagyni, hogy stabilizálja a vércukorszintet. Az inzulintól eltérő gyógyszer esetében nem szabad önkényesen, étkezéseknek megfelelően beállítani az adagot. Ezeket csak az orvosi utasítás szerint szabad alkalmazni!

 

6. mítosz: Örökre le kell mondani az eddigi kedvenc ételekről

Erről szó sincs, még a diabétesz esetében sem, helyette inkább meg kell próbálni megváltoztatni a kedvenc ételek elkészítési módját, vagy azt, hogy milyen más ételekkel fogyasztják együtt. Erről is érdemes dietetikussal konzultálni. Ha nagyon magas cukortartalmú, egészségtelen ételről van szó, az is megoldás lehet, ha az eddigi adagnál kevesebbet, visszafogottabban fogyasztják, és a korábbinál csak jóval ritkábban kerül az asztalra.

Ez is hamis feltételezés. Diabétesszel is lehet tortát vagy más édességet enni, mindössze figyelni kell arra, hogy mesterséges édesítővel készüljön. Figyelni kell a mennyiségre is, itt a mértékletesség a fő szempont. Három gombóc fagylalt helyett például legyen elég egy. A sütemények elkészítésénél fontos a tápérték is, ha csak lehet, a teljes kiőrlésű gabonából, gyümölcsökből és növényi olajból készült édességet válassza. A receptek többségénél kevesebb cukor is elegendő, és ez nem okoz problémát az ízben sem.

A mesterséges édesítőszerek sokkal édesebbek, mint a cukor, vagyis kevesebb is elegendő belőlük ugyanannak az ízhatásnak az eléréséhez, így a szervezetnek kevesebb kalóriát kell feldolgoznia. Az utóbbi időben nagy figyelmet kaptak a mesterséges édesítőszerek, a velük kapcsolatos vélemények ugyanis meglehetősen ellentmondásosak. Érdemes orvosnál és dietetikusnál is tájékozódni!

A cukorbetegeknek nincs külön nekik szánt speciális étrend felírva. Az a fontos, hogy számolni kell az elfogyasztott kalóriákat, a cukrot, a fehérjét, a szénhidrátot és a zsírokat. Főzés szempontjából hasznos információ, hogy a család minden tagjának egészséges lehet, ha ezt az étrendet követi, vagy ugyanazt az ételt eszi.

Ez egyáltalán nem igaz, hiszen a diétás megjelölésből még nem következik az, hogy cukorbetegek számára is az a legjobb. Ráadásul ezek az ételek többnyire drágábbak és nem jobbak, mint a bolt egyéb nem diétás alapanyagai, vagy az ezekből készült házi koszt. Érdemes tájékozódni az összetételről és a kalóriákról a címkén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.