Ez az állítás kifejezetten valószerűtlen, a cukorbetegség ugyanis akkor alakul ki, ha valamilyen zavar következtében a szervezet egyszerűen nem képes az elfogyasztott ételeket megfelelően energiává alakítani.
Az 1-es típusú cukorbetegség akkor jelentkezik, mikor a hasnyálmirigy nem képes inzulint termelni, ennek hiányában a cukor felhalmozódik a vérben. Ilyenkor mesterségesen kell az inzulint a szervezetbe juttatni. Gyakran már egészen fiatal korban, kisgyermekeknél is jelentkezik, ilyenkor az immunrendszeri problémák okolhatók a megjelenéséért.
2-es típusú cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a hasnyálmirigy nem termel elegendő mennyiségű inzulint, vagy az nem működik megfelelően. Életkortól függetlenül gyakori megbetegedés a túlsúlyos embereknél.
A terhességi cukorbetegség a nők egy részénél alakul ki a várandósság alatt, ugyanis olykor a hormonális változások megakadályozzák az inzulin megfelelő működését. Akiknél ilyen cukorbetegség alakul ki, azoknak a terhesség alatt szükségük van inzulinpótlásra. Ebben az esetben azonban a diabétesz megszűnhet a gyermek születése után.
Aki cukorbeteg, annak valóban meg kell terveznie a napi étkezést, de mindössze egy egyszerű alapelv az, amit szem előtt kell tartani: olyan élelmiszert kell választani, ami passzol a napi tevékenységekhez (sport, munka stb.), és a gyógyszerrel együtt olyan közel tartja a vércukorszintet a normálishoz, amennyire csak ez lehetséges. Egy ilyen étrend messze nem igényel akkora változtatást, mint azt sokan gondolják.
Valójában ez nagy tévedés, mivel a szénhidrátok valójában jók a cukorbetegek számára, hiszen ez képezi a diabéteszétrend – és minden egészséges étrend – alapját. A szénhidrátnak van a legnagyobb hatása a vércukorszintre, éppen ezért a cukorbetegeknek számolniuk kell, hogy mennyit fogyasztanak belőle. Érdemes magas tápanyagtartalmú ételeket választani, mint a teljes kiőrlésű kenyér vagy a magas rosttartalmú gyümölcsök és zöldségek.
Mivel a szénhidrát gyorsan felnyomja a vércukorszintet, könnyű kísértésbe esni, hogy helyette inkább proteineket fogyasszunk, és kevesebb szénhidrátot vigyünk a szervezetbe. Ez azonban nem vezet sok jóra, ugyanis a túl sok fehérje is káros lehet a diabéteszes betegek számára. Ezek az ételek, főleg a húsok telített zsírokban is gazdagok, ami növeli a szívbetegség kockázatát. Javasoljuk, hogy dietetikussal konzultáljanak a helyes mennyiségekről.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!