Lesz-e Frankenstein-hal a boltokban?

A génmódosított növények után most az állatok jönnek: rákot és allergiás reakciókat is okozhatnak.

Facsinay Kinga
2015. 12. 07. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen biztonságos megenni – e szavakkal szentesítette az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) az AquAdvantage Salmon nevű lazachús forgalmazását. Ezzel a világon elsőként teszi lehetővé, hogy az emberek szabadon, vagy inkább gyanútlanul vásárolhassanak majd ilyen genetikailag módosított (GM) húst az áruházakban. Eddig ugyanis „csak” a GM-növények szivároghattak be az élelmiszer-kínálatba, főleg az Egyesült Államokban. Egyelőre keveset lehet tudni erről az úttörő géntechnológiai „vívmányról”, amit pedig igen, az nyugtalanítja a környezetvédőket.

A „szörnyeteg” úgy jött létre, hogy az atlanti lazac génállományát feljavították egy csendes-óceáni halfaj növekedési hormonjával és egy angolnaszerű, folyamatosan növekvő tőkehal proteinjével. A teremtmény 18-20 hónap alatt éri el a teljes méretét, szemben a természetes lazac 28-36 hónap kifejlődési idejével. Szakértők szerint azért van szükség a génmódosított állományra, mert a világ halállományának 70 százaléka tűnhet el a túlhalászás miatt.

Az amerikai Intrexon biotechnológiai cég többségi tulajdonában lévő AquaBounty Technologies cég arra kapott engedélyt, hogy többszörös védelmi vonallal ellátott, zárható szárazföldi tartályokban tenyéssze a lazacot Panamában és Kanadában. Így kívánják megakadályozni, hogy a GM-halak esetleg megszökjenek, és keveredjenek vadon élő társaikkal. De még ha meg is történne, akkor sincs baj – állítják a cég tudósai –, mert szaporodásra képtelen nőstény lazacokat tenyésztenek majd.

Az AquaBountynál most érthetően nagy az öröm, hiszen közel húsz évbe telt, mire kilobbizták az engedélyt. A környezetvédők szerint azonban sok sebből vérzik a koncepció. – Mindenekelőtt nagyon intenzív tenyésztésről van szó – magyarázta a Magyar Nemzetnek Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője. A génmódosított lazacnak ugyanis jóval nagyobb az étvágya a növekedési hormon miatt, és agresszívabban keresi a táplálékot. Ha véletlenül kikerül a szabadba, az végzetes hatással lehet közönséges, vadon élő fajtársaira.

A szakember hozzátette, sokan azt is kétkedve fogadják, hogy valóban csak Kanadára és Panamára korlátozódik majd a tenyésztés. Ha egyszer útjára indult a projekt, nagyon nehéz lesz nyomon követni egy mozgékony állatfaj sorsát. Elég csak a GM-növényekre gondolni, ott sem tudják megakadályozni az átvitt gén szökését vagy a keresztbeporzást, ami előreláthatatlan folyamatokat indíthat el. Az AquaBounty szakembereinek bevallása szerint is csak 95 százalékos biztonságú lesz a sterilizálás. Fidrich Róbert szerint ez azt jelenti, hogy már 60 kiszabaduló GM-lazac is előidézheti egy 60 ezres természetes lazacpopuláció 40 generáción belüli öszszeomlását.

Ráadásul különféle, a halak között terjedő betegségeket is terjeszthet. S ha már a fertőzésekről van szó: a GM-lazac tenyésztéséhez a szokásosnál sokkal nagyobb mennyiségben használnak antibiotikumokat, mert gyengébb az immunrendszere. Egyes szakértők szerint az alkalmazott antibiotikumok egy része az emberre is káros hatással lehet. A növekedési hormon pedig az IGF–1 (inzulinszerű növekedési faktor) termelődését segíti elő, ami az emberi szervezetbe kerülve rákot okozhat, de súlyos allergiás reakciók is kialakulhatnak.

A cég várhatóan a kétéves növekedési ciklus végén dobhatja piacra a szörnyeteget. Panamában évi 100 tonna lazacot tudnak majd felnevelni, ami elenyészően kevés az Egyesült Államok által importált 200 ezer tonna atlanti lazachoz képest. Legkorábban tehát 2017-ben jelenhetnek meg a boltokban a génmódosított halak. Feltéve, hogy nem bojkottálják a vásárlók és az üzletláncok.

Az utóbbi időben már a korábban meglehetősen tudatlan amerikai közvélemény is egyre elutasítóbb a GM-élelmiszerekkel szemben. A The New York Times felmérése szerint a válaszadók több mint 70 százaléka nem kér a Frankenstein-halból. A környezetvédők is egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az üzletláncokra, hogy ne árulják majd a génmódosított lazacot. Állítólag közel 60 lánc mintegy 9 ezer üzlete kötelezte el magát a tiltás mellett.

Eközben azonban tovább nyomul a mind lazább szabályozásért harcoló géntechnológiai lobbi. A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) keretében folyó amerikai–uniós tárgyalásokon is a génmódosított termékek jelentik az egyik ütközőpontot.

A GM-élelmiszerek nagy részét az Egyesült Államok a lényegi azonosság elve alapján engedélyezi: ha beltartalmi összetételük, külső-belső jellemzőik, valamint felhasználhatóságuk mérhető módon nem tér el a természetes faj jellemzőitől, akkor azokat azonosnak kell tekinteni a nem génmódosítottal. Az unióban viszont az elővigyázatosság elvét alkalmazzák: minden terméket ártalmasnak tekintenek addig, amíg be nem bizonyosodik, hogy nem veszélyezteti a fogyasztót vagy környezetét.

– Az amerikaiak azt szeretnék elérni a TTIP-tárgyalásokon, hogy amit náluk engedélyeznek, az automatikusan szabad utat kapjon Európában is – hangsúlyozza Fidrich Róbert. Ez esetben Európa arra kényszerülne, hogy beengedje, illetve felgyorsítsa a génmódosított élelmiszerek engedélyezését. Így Magyarország sem tilthatná be például a GM-lazac importját. Persze ettől még messze vagyunk, és hazánk is azon uniós országok közé tartozik, amelyek szigorú álláspontot képviselnek ez ügyben, sőt, nálunk a GMO-mentesség még az alaptörvénybe is bekerült.

Egyes szakértők azonban úgy látják, hogy hosszabb távon nincs menekvés a GM-termékek elől: a Föld Barátai nemzetközi aktivistacsoport becslése szerint legalább 35-féle genetikailag módosított hal, szárnyas, disznó és szarvasmarha előállításán kísérleteznek a laborokban, s csak idő kérdése, hogy ezek is megkapják a forgalmazási engedélyt – elsőként persze valószínűleg Amerikában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.