Vezet a nyúl a tojás előtt

Sokan keresik a minőségi csokit, Svájcban évi kilenc kilónál is többet fogyasztanak.

Velkei Tamás
2016. 03. 28. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindinkább visszaszorul a polcokról a korábban sajnálatosan elterjedt bevonómassza: míg 2006-ban a szezonális csokoládéfigurák akár negyven százalékban is e gyengébb minőségű alapanyagból készültek, addig 2014-ben már csak nyolc százalékot tett ki e termékkör – mondta egy közelmúltban rendezett háttérbeszélgetésen Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (MÉSZ) elnöke. A szezonális édességekre (húsvéti, karácsonyi ünnepkör idején) a Nielsen piackutatási adatai szerint négymilliárd forintot költenek a magyarok, ami közel 850 tonna finomság megvásárlását jelenti. A húsvéti édességek közül a csokoládényúl vezet a csokitojással szemben, ám a két termék között mért különbség elenyésző, csupán két százalék.

Sánta Sándor az iparág nehézségeit ecsetelve elmondta, hogy bár sokan próbálnak beruházni a szektorban, ami örvendetes, ám nehéz képzett szakembert találni, mára épp csak kétezren dolgoznak az édességiparban idehaza, ami részben a rossz szakképzési rendszer számlájára írható.

A csokoládé ára is növekedett az utóbbi időszakban, aminek egyik oka, hogy magasba szökött a kakaó ára, egy tonna 2300 angol fontba kerül (több mint 900 ezer forint). A szakemberhiány nemcsak idehaza, hanem az ültetvényeken is jelentkezik. Ezért több cég vagy szervezet a méltányos kereskedelemmel (fair trade) igyekszik minél több pénzt visszajuttatni a termelőkhöz, akik ezzel érdekeltté válnak a termelésben, sőt, a jó minőségű alapanyag előállításában.

Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a kereslet a csokoládé iránt világszerte, ami szintén árdrágító hatású. Itthon ennek ellenére tavaly újra növekedésnek indult a piac, amely a népegészségügyi termékadó (chipsadó) bevezetését követően mélypontra került. Megállapítható, hogy a magyarok ragaszkodnak a márkákhoz, amelyeket megkedveltek, és ma már elvárják, hogy a csokoládé legyen ízletesebb, és magasabb beltartalmi értéket képviseljen. Ugyanakkor az évi, nagyjából három kilogramm csokoládé elfogyasztásával még mindig az unió hátsó harmadában foglalunk helyet. A toronymagasan vezető Svájcban több mint 9, Németországban 7,9, Ausztriában, Írországban és Nagy-Britanniában 7,5 kilogramm csokoládé fogy átlagban. Érdekes, de még a szlovákok és a kazahok is megelőznek bennünket öt kilogrammnál is több éves átlagfogyasztással.

A világban egyre több innovációval operálnak. Amint azt Benke Anna, a MÉSZ főtitkára elmondta, az egyik legnagyobb édességipari kiállításon olyan vívmányokkal szembesülhettek a látogatók, mint a háromdimenziós nyomtatóval előállítható gumicukor, az átlátszó rágógumi vagy a wasabis-kókuszos chips. A táblás csokoládét olykor már nem kockákba öntik, hanem kupakokba, és egyre több gyártó szortimentjében szerepel a szőke csokoládé, amelyet egy véletlennek köszönhetően fedeztek fel. (Szőkesége abból adódik, hogy a fehér csokoládét hosszú időn át melegítik, aminek hatására a benne lévő cukor karamellizálódik, és különleges színt és ízt ad a csokoládénak.) Ez a fajta a fekete, a fehér és a tejcsokoládé mellett új távlatokat nyit. De más területeken is előrelépés tapasztalható, megjelent az Acticoa névre keresztelt, szabadalmaztatott termék, amely egy újfajta feldolgozási eljárással készült, egészségesebb csokoládé-alapanyagot takar. Ebben még több hasznos elem őrződik meg (a kakaóban egyébként is sok az antioxidáns), mint egy átlagos táblában, így élettanilag barátságosabb, mint a többi fekete finomság. Benke Anna azt is hangsúlyozta: napi 12 gramm, minimum 65 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása hasznos lehet az egészségünkre, mert csökkenti a vérnyomást, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ezenkívül ismert élénkítő (egy szelet csoki két csésze zöldteával egyenlő) és stresszoldó hatása is.

Természetesen a csokoládé túlzott fogyasztása valós kockázatot rejt, főleg, ha nem mozgunk eleget minden nap. Az is fontos, hogy 25 százaléknál kevesebb kakaót tartalmazó készítményt ne vegyünk meg, és a csomagoláson a címkét megvizsgálva győződjünk meg róla, hogy a csokoládé valódi szárazanyagot és kakaóvajat tartalmaz

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.