Utolsó, de mégsem – a budai sörfesztivál valószínűleg csak budaiként utolsó a sorban, a szervezők tájékoztatása szerint önkormányzatok, fesztiválhelyszínek már keresték őket a folytatás reményében. Ettől függetlenül aki szereti az (olykor már nem is annyira) kesernyés italokat, annak érdemes felzarándokolnia a budai Várba, ahol vasárnap estig várják magyar és külföldi, kis- és nagyüzemi főzdék a sörök kedvelőit. A jegyár változatlan, a bérletek még olcsóbbak is, mint korábban, emellett nem kötelező üvegkorsót sem vásárolni.
– A kisüzemek úgy kétszázfajta sörrel jelennek meg – tudtuk meg Kecskés Istvántól, aki a kisüzemi főzdéket képviseli. Szerinte van keresnivalójuk a „nagyok” mellett, az eseményt pedig inkább marketingszempontból értékelte fontosnak, hiszen ilyenkor a cégek direktben találkozhatnak fogyasztóikkal, akik visszajelzéseikkel végső soron fejlesztik a főzdék repertoárját. Ma már keresik a kisüzemek termékeit, sokan a főzőmestereket is ismerik, akárcsak a legjobb borászokat – tette hozzá.
Csatlakozott hozzá Csorba József, a Ludas Sörfőzde üzletvezetője is, aki elmondta: korábban csak a világos és esetleg a barna söröket fogyasztották a sörivók, ám pár éve a fiatalok elkezdték inni a többi fajtát, így a főzdék is gyorsan váltva követték a közízlés változását. Ma már a whiskymalátás szűretlen vagy az ír vörös söreik is ugyanolyan jól fogynak, akárcsak a gyümölcsös ízesítésűek.
– Sörforradalom tanúi vagyunk – vélekedett Gyenge Zsófia, a Fóti Kézműves Sörfőzde ügyvezetője, amely szerinte jó tíz éve az erősen komlózott, hatszázalékos alkoholtartalmú Keserű Mézzel kezdődött. Sokan indultak el ezen az úton, folytatta, és a fogyasztók is a minőségi fogyasztása helyezték a hangsúlyt. Mára ugyan nagyobb a kis főzdék kapacitása, ám még így is csak négy százaléka a nagyüzemi főzdék teljesítményének.
Nem céljuk az olcsó sör előállítása, a minőséget a mennyiség elé helyezik; előfordult, hogy 2000 liter sört öntöttek ki, mert nem voltak megelégedve a kvalitásával. A fogyasztók és a főzdék közti kölcsönhatás tapintható, ezért próbálnak olyan sört előállítani, amit kedvelnek az emberek, de a szerinte több esetben kétes minőségű „gyümölcsös” sörök előállításába nem szálltak be, mert sokan valódi gyümölcs helyett szirupok hozzáöntésével tudják le az italok ízesítését. Ehelyett Fóton inkább Németországból szereznek be malátát, és igyekeznek a legjobb minőségű komlót használni.