Kék borral sokkolják a világot a spanyolok

A Gik már 25 országban kapható, és Amerika meghódítására is készen áll.

B. Kovács Gergely
2016. 11. 22. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van, aki a poharát, van, aki a szemöldökét emeli a Gik kék színű bora láttán, amelyet fehér és vörös szőlők levének házasításával, természetes színezékek hozzáadásával állítottak elő Spanyolországban.

Az itallal a BBC összefoglalója szerint két éven át kísérleteztek baszk élelmiszermérnökök, kihasználva a természet és a modern technológia áldásait. A fehér és kék szőlők keresztezésével született borhoz két természetes színezéket tettek: antocianint, amely a szőlőszemek héjában található, valamint indigókármint, amelyet gyakran használnak ételszínezésre vöröseskék árnyalata miatt. Az ital ízét kalóriamentes édesítőkkel turbózzák fel, a végeredmény pedig – a hírek szerint – érett, zamatos, édes, kicsit szirupos nedű.

A Gik megosztja a közönséget, többen blaszfémiának és borzalomnak tartják, amit az itallal műveltek. Előállítóinak azonban úgymond elegük van abból, hogy a spanyolok hagyománytisztelete gátja minden innovációnak, és a bort olyan „normális embereknek” szánják, akik nem ismerik a megkövesedett fogyasztási szabályok tucatjait. Mert nem is akarják ismerni ezeket.

Egyelőre nem tudni, hosszabb távon is életképes lesz-e a vállalkozás, vagy csak a sokk miatt kapták fel sokan a fejüket. A kék bor mindenesetre már huszonöt országban kapható, és Amerika meghódítására is készen áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.