„Mézet? Persze, tudok adni De szerintem ne tegyél bele. Nem kell, hidd el, elveszi az ízét” – mondta nagyon kedvesen, mégis ellentmondást nem tűrően. Valahogy így ismertem meg Bagdi Bencét, amikor még itthon volt barista. Másfél évvel ezelőtt történhetett ez a beszélgetés, nem a méztermelők nyertek. A Bagdi-módszer 70-80 százalékos hatékonysággal működött: kevesen mondták utána azt, hogy jobb a kávé cukrosan. A specialty kávékba (ezek különleges, az átlagnál sokkal jobb feketék, ilyen minősítést a világ termésének legfelső 5 százaléka kap csupán) egyszerűen nem kell.
Bence fél éve a német fővárosban él, egy neves pörkölőnél, a The Barnnál dolgozik. Ez elég éles váltás volt az életében, bár ahhoz képest talán nem, hogy már maga a kávé is a ciklonok közül szippantotta ki. Eredetileg ugyanis meteorológusnak készült.
„Minden az egyetemen kezdődött, még 2012 augusztusában. Akkor költöztem a belvárosba, a Rumbach Sebestyén utcába, Budapesten pedig pont elkezdődött a specialty kávék divatja. A Madách téren akkortájt nyitott a My Little Melbourne, én pedig fáradt diákként elkezdtem náluk kávézni. Korábban nem ittam kávét, sosem ízlett. Keserű, tűzforró, cukrozott löttynek tartottam” – meséli.
Aztán a kis családias kávézó egyre jobban megfogta. Felhívták a figyelmét fontos részletekre: hogy a jó kávéba nem kell cukor, hogy miért nem jó a tűzforró tej, hogy mitől keserű a kávé. Mindenki kedves és közvetlen volt vele, egyre többet járt oda. Persze az egyetem még ment, föl sem merült benne, hogy váltana. Aztán lassan kiderültek a szakma hátrányai és az, hogy hiába érdekes ez a tudományág, Magyarországon nincs túl nagy kereslet meteorológusra. Közben a kávé egyre jobban beszippantotta. A vége az lett, hogy amikor az egyik vizsgája nem sikerült, hozott egy komoly döntést: nem erőlködött, elengedte a meteorológiát, hagyta győzni a feketét. „Ez a barátnőmben erős ellenszenvet váltott ki. Nem igazán hitte, hogy ebben sikeres lehetek. Azt gondolta, semmi közöm a kávéhoz azontúl, hogy szeretem. De eltelt két-három hét, és már a pult mögött álltam a Batthyány térnél, baristaként” – emlékszik vissza.