A brit királynő katariakkal szurkol Ascotban

Tilos fedetlen vállal és rövidnadrágban megjelenni.

Földi Bence
2017. 06. 22. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz idők járnak Nagy-Britanniára, hiszen idén már négy terrortámadás is történt – ha a minapi londoni, muszlimok elleni esetet is idevesszük –, emellett leégett a Grenfell Tower, több tucat áldozatot követelve, az előre hozott választás következtében a kormányzás instabil, és a brexittárgyalások is elkezdődtek. Ám akármennyire nehéz is ez az időszak, a hagyományokhoz ragaszkodó briteket nem tudják kizökkenteni a fenti események. Ugyanúgy kecskebőrből készült pergamenre írják fel a kormányalakításhoz szükséges királynői beszédet, ennek száradási ideje több nap. És ugyanígy megrendezik idén is a Royal Ascot nevű lóversenyt, amely inkább számít társadalmi eseménynek, az elit dzsemborijának, mint lovak szimpla versenyének.

Igaz, hogy az idei Royal Ascot – amely hivatalosan hétfőn kezdődött, de a főbb számokat szerda és szombat között rendezik – kicsit más lesz, mint a korábbi években. A szervezők megerősítették a rendőri jelenlétet, emellett figyelmeztették a vendégeket, hogy számítsanak várakozásra a bejáratoknál, mert mindenkit átvizsgálnak, és rendőrkutyákat is bevetnek az átvizsgálások során. Más lesz az idei Royal Ascot a korábbiakhoz képest abban is, hogy igyekeznek megszólítani a fiatalabb nemzedéket, ezért modernizálták, fesztiválosították: lesznek ételárusító bódék, dj-k, és populáris zenére bulizhatnak majd este a vendégek. Ezzel a csütörtökön kezdődő Glastonburyi Fesztivál versenytársaként léptek fel, amelyen szintén egyre nagyobb számban jelennek meg az elit képviselői. Mindezeket az eseményeket az úgynevezett Faluházban helyezik el, méghozzá a királynő képviselőjének az áldásával. Ez az első új épületegyüttes a parlamenttől ötven kilométerre fekvő Ascot versenypályán 1908 óta, a hagyomány szerint évszázadonként csak egy ilyen mértékű fejlesztés lehet a helyszínen.

A verseny ötlete Anna királynő nevéhez fűződik, ő vetette fel, hogy a windsori kastélytól nem messze alakítsanak ki nyitott lóversenypályát. 1711 augusztusában tartották itt az első Őfelsége Nagydíja versenyt, az Aranykupát (Gold Cup) – amelyből később kialakult a Royal Ascot – pedig 1807-ben rendezték meg először a helyszínen. Ekkor vezették be az esemény híres ruházati szabályozását, azaz dresszkódját, amely máig nem sokat változott. A Royal Enclosure nevű királyi páholyba az urak csak fekete vagy szürke zsakettben, cilinderrel a fejükön léphetnek be, a hölgyeknek kosztüm vagy koktélruha az előírás, díszes kalappal. Természetesen a páholyon kívül, a főtribünön is az elegancia dívik, csak öltönyös férfiakat és kosztümös vagy koktélruhás nőket látni a látogatók között, kiegészítő szabály, hogy a lóversenypályán tilos fedetlen vállal vagy rövidnadrágban megjelenni.

Ha már megjelenés: egy másik hagyomány is kötődik a versenyhez, méghozzá az, hogy 1953-as koronázása óta II. Erzsébet minden alkalommal részt vesz rajta, sőt huszonhárom alkalommal nyert már az ő lova a viadalon. Korábban a kormányalakítás elhúzódása miatt felvetődött, hogy az uralkodó nem lesz jelen a Royal Ascot egyik napján, ám végül úgy szervezték, hogy szerda délelőtt elmondta a kormányalakításhoz szükséges beszédét, majd kora délutánra kiért a versenypályára.

Az eseményen képviselteti magát a nemzetközi sztárvilág – tavaly Andy Vajna és Vajna Tímea is ott volt a Royal Ascoton –, valamint az európai uralkodóházak. Újabban a Perzsa-öböl menti ország, Katar uralkodóháza is. A katari uralkodócsalád kezében lévő cégek mára a legnagyobb londoni ingatlantulajdonossá léptek elő, és a Royal Ascot mögött is ők állnak. Így a lóversenyt – és költekezést – kedvelő katariakat is láthatnak a vendégek a királyi páholyban. Ez azért is érdekes, mert Donald Trump amerikai elnök üdvözölte, hogy Szaúd-Arábia és más muszlim országok bojkottot hirdettek a szerintük terroristákat is támogató Katar ellen. Eközben az amerikaiak „különleges barátjának”, Nagy-Britanniának az elitje katariakkal barátkozik.

Szokás a lóversenyeket derbi névvel illetni, de nem minden nagy lóverseny számít annak, hanem csak az adott ország egyetlen, legfontosabb eseménye. Így az ascoti derbi helytelen elnevezés. A briteknél a fő lóverseny az Epsom Derby. Az elnevezés eredete is érdekes: 1780-ban Lord Derby és Lord Bunbury fogadott, hogy melyikük lova gyorsabb. A győztes kupát kapott, a vesztesről pedig a 2400 méteres, hároméves kancákkal és angol telivér ménekkel futó lóversenyt nevezték el. Azaz ha Bunbury nyert volna, ma így az ő nevét használnánk az ország fő lóversenyére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.