Hongkong is véget vetne az elefántcsont termékek kereskedésének

2021-re teljesen betiltanák az elefántcsontból készült tárgyak kereskedelmét a különleges igazgatású területen.

MN
2017. 06. 06. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elefántcsont termékek értékesítésének betiltásáért emeltek szót afrikai vadőrök Hongkongban, hangsúlyozva, hogy nem szabad eleget tenni a helyi kereskedők kártalanítási igényének, az ugyanis még több állat legyilkolásához fog vezetni.

A hongkongi törvényhozók kedden tartottak meghallgatásokat a helyi kormány régóta várt javaslatáról, amely 2021-re teljesen betiltaná az elefántcsontból készült tárgyak kereskedelmét a különleges igazgatású területen.

A javaslatot várhatóan még az idén elfogadják, ám a helyi kereskedők, akik kizárólag olyan termékeket árusíthatnak, amelyek az elefántcsont-kereskedelmet tiltó 1990-es nemzetközi egyezmény előtt kerültek a birtokukba, hevesen tiltakoznak a változtatás ellen. A kereskedők több millió dolláros kárpótlást követelnek árukészleteik átadásáért, az afrikai vadőrök szerint azonban az orvvadászok úgy tekintenének a kompenzációra, mintha a hongkongi vezetőség felvásárolná az elefántcsontot, ami még több állat elpusztítását okozná Afrikában. A meghallgatáson részt vevő szakértők és aktivisták szerint a kártalanítást azért is ki kell zárni, mert a kereskedők és a csontfaragók, akiknek már így is 27 évük volt a nagyjából 70 tonnányi elefántcsont értékesítésére, még majdnem öt évet kapnak, hogy megváljanak a készleteiktől.

A természetvédők szerint 2021-ig ugyanakkor még több illegális elefántcsontot csempészhetnek Hongkongba. Peking mindeközben azt tervezi, hogy még az év vége előtt betiltja az elefántcsontból készült tárgyak kereskedelmét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.