Így főzik az igazi sört

Minőség, dizájn, folyamatos kísérletezés. Egyre színesedik a magyar sörvilág.

Pintér Bence
2017. 06. 16. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minőségi borokkal kapcsolatban mára kiművelte magát az erre fogékony közönség, és a gasztroforradalom is többnek tűnik elszigetelt szubkulturális jelenségnél. A kisüzemi sörfőzés viszont még csak most lép itthon az érettebb korba. Három éve négy kraftsörökkel foglalkozó vállalkozás bérelt ki közösen egy épületet Kőbányán, a Maglódi úton: ez a lett a Főzdepark. Megnéztük magunknak, hogyan készül a kraftsör.

Meg hogy mit jelent egyáltalán. Egyrészt azt, hogy nem nagyüzemi körülmények között, a kommersz sörmárkáktól eltérő filozófiával főzik. Ez világos. De akkor miért nem kézművesnek nevezik? Németh Antal, a Monyo Brewing Co. sörfőző mestere sóhajt egyet, amikor a Főzdepark udvarán rákérdezek erre. Ennek egyik oka az lehet, hogy tavaly nyáron Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke erős Facebook-bejegyzésben ment neki a magukat ezzel a jelzővel megkülönböztető főzdéknek, ráirányítva a figyelmet többek között arra, hogy az elmúlt években több változtatást is ők értek el, amik miatt most könnyebb belevágni a sörfőzésbe.

Maga Gyenge is úgy látja azonban, hogy az azóta eltelt időkben mindenki kibékült mindenkivel, sokat beszélgettek, tisztázták a dolgokat – és az új főzdék nagy része is belépett az egyesületbe. Jelenleg is több közös projekten, külföldi reprezentáción is együtt dolgoznak. A két jelző közti különbségtétel ettől persze nem lett könnyebb, sőt. A lényeg az, hogy a „kézműves” jelző Némethék szerint az elmúlt években kissé leértékelődött, vegyes minőségű termékek is megjelentek ezzel a címkével. Ők azért a „kraftsör” kifejezést választották – angolul minden ilyesmi: craft beer –, mert az egyértelműen jelzi, hogy az Amerikából induló és jó ideje világszinten is megfigyelhető törekvés szellemében igyekeznek működni. Nagyon odafigyelnek a minőségre, a higiéniára, a dizájnra, és folyamatosan kísérleteznek.

Az Egyesült Államokról szólva tényleg nem túlzás forradalomról beszélni: 2016 végén már több mint ötezer főzde működött a tengerentúlon. Ez önmagában sem hangzik kevésnek, de ha hozzátesszük, hogy egy évvel korábban még csak 3500, 2008-ban pedig 1500 cég mozgott ezen a területen, miközben a nyolcvanas években konkrétan száz alatt volt a kisebb üzemek száma, akkor egyértelműen kirajzolódik a változás mértéke. Persze egy „kisebb” amerikai főzde Magyarországon akár óriásnak is elmenne, úgyhogy ebből is látszik: a különbség nem a méretben, hanem a szemléletben van.

A monyós Németh Antal szerint egy nagyüzemben egyszerűen máshová esik a fókusz: ahelyett, hogy kitűnő terméket szeretnének létrehozni, inkább sokat akarnak eladni az áruból, és technológiai hátterüknek köszönhetően silányabb alapanyagból is képesek hozni saját minőségüket. Ez nem azt jelenti, hogy a nagyüzemi sör nem lehet jó. A gyártása során azonban lényeges, hogy legyen jól beazonosítható, felismerhető – azaz mindig ugyanolyan. Ez a műfaj nem az útkeresés terepe. A sörfőző mester szerint forradalom ott lesz, ahol van min felháborodni. A magyar nagyüzemi sörök márpedig szerinte nem hoznak elfogadható minőséget.

A sörfőző mester szerint a kraftsör küldetése, hogy érzelmeket váltson ki az emberekből. „Egy nagyüzemi sör simán lecsúszik. De ha megkóstolsz egy IPA-t, az vagy nem ízlik, mert keserű, vagy nagyon tetszeni fog, hogy milyen illatos” – mondja. Az sem baj, ha valakinek egy adott típus nem ízlik, hiszen széles a kínálat: mindenki találhat magának olyat, ami tetszik. És bár a kraftsör piaci részesedése itthon még nem túl nagy, a terület egyre divatosabb, és szépen hízik a vele foglalkozó szubkultúra is. Németh Antal szerint most mindenki a szélsőségeket keresi. A nagyon keserű, magas alkoholtartalmú, nagyon különleges ízű söröket.

A kézműves vagy akár kraftforradalom egyelőre főleg a fővárosban van jelen feltűnően, de a nagyobb vidéki városokat is elérte. Budapesten több erre szakosodott helyet találni. A Krak’n Town nevű Rákóczi téri bárban például különböző népszerűsítő eseményeket, sörbemutatókat, csapfoglalásokat is tartanak. Utóbbi azt jelenti, hogy egy üzem az összes sörét elhozza, és mindent végig lehet kóstolni. A hely tulajdonosa, Csörgics Mátyás is megerősíti, amit Németh Antal mondott: azért lehet forradalom, mert nincs erős sörkultúra, így szabad a tér a kísérletezésre. Igaz ugyanakkor az is, hogy mivel a kraftsör drága, pár száz vagy ezer fő lehet a fővárosban, aki tudatosan keresi a prémium főzdék termékeit. A kiemelkedő minőségű sörök borsos ára miatt lehet az is, hogy a vidéki terjeszkedés helyett a magyarok az exportra is gyúrnak.

A forradalom visszahat a nagy cégekre is, amelyek a trendre reagálva ugyancsak kísérletezésbe fogtak: különleges címkékkel, izgalmas kampánnyal megtámogatva jelennek meg a nagy márkák különlegesnek szánt sörei. A Monyónál azt remélik, a reklámokból szélesebb körben ismerik meg a fogyasztók a különböző sörtípusokat, így idővel szívesebben emelik majd le a polcról egy-egy kisebb főzde sörét is.

A Főzdeparkban körbenézve megérint a régi, vörös téglás gyárépületek romantikája. Főleg egy olyan korból nézve, ahol a hasonló funkciót betöltő házak építésekor csupán a praktikus szempontok érvényesülnek: az esztétikai megfontolásokat mellőző, gyorsan össze- vagy szétszerelhető jellegtelen ipari parkok idegen testnek tűnnek a városok határain túl. Az előző századforduló környékén vagy még korábban épült gyárak ezzel szemben valamiféle tartós elköteleződést sugallnak. A Főzdepark épülete ráadásul eredetileg is sörfőzdének készült. Mintha csak a hely szelleme követelte volna vissza eredeti funkcióját.

Csütörtökön indul a Belvárosi Sörfesztivál

Június 15-én kezdődik Budapesten, a Szabadság téren a Belvárosi Sörfesztivál, amelyen „a legnagyobb sörgyárak, a legkíválóbb importőrök és a legfrissebb kézműves főzők” sörei egyaránt elérhetőek lesznek. A fesztivál ingyenesen látogatható, csak a fogyasztáshoz szükséges fesztiválpoharat kell megvásárolniuk a látogatóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.