Több ezer lakásrendelő működik „fű alatt”

Évi százmilliárd forintról nem adnak számlát a magán-egészségügyi szolgáltatók, ezzel a betegbiztonság is sérül.

Kuslits Szonja
2017. 09. 20. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évi 54 milliárd forintot költ el a lakosság számla nélküli privát egészségügyi szolgáltatásokra Budapesten és Pest megyében, országosan pedig ez az összeg meghaladja a 100 milliárd forintot – derült ki a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete és a Szinapszis nevű egészségügyi piackutató cég ma bemutatott, friss elemzéséből. A témában tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a számlaadás hiánya miatt jelentős adóbevételektől esik el a költségvetés, illetve az egészségügyi kassza, és a betegbiztonság is sérül.

Leitner György, a 12 jelentős magánegészségügyi szolgáltatót tömörítő Primus Egyesület elnöke hangsúlyozta, mennyire fontos lenne, hogy a betegek által egyre gyakrabban igénybe vett magán egészségügyi szolgáltatóknál is bevezessék az online pénztárgépet, ahogy az a plasztikai sebészek esetében már kötelező, hogy ezzel is fehérítsék az ágazatot. Számla nélkül ugyanis nehéz például visszamenni reklamálni, ha bármi probléma van. Mint mondta, a rendszer kialakításában számítanak a kormányzat támogatására is, hiszen így évi több tíz milliárd forint többletbevételhez juthat a forráshiányos egészségügyi kassza. A számlaadási kötelezettséggel pedig a betegek is garanciát kapnának az ellátás minőségére.

Az érdekvédelmi szervezet szerint az elmúlt évtizedekben Magyarországon is elterjedtek a gyakran nem kielégítő felszereltséggel és szakmai színvonalon szolgáltató „lakásrendelők”, amelyek részben vagy egyáltalán nem tesznek eleget a betegbiztonságot szavatoló bizonylatadási kötelezettségnek. Pedig az állami egészségügy közismert jellemzői – a várólisták, az eszközhiány és a szakorvosok csökkenő száma – miatt egyre nagyobb arányban válik hétköznapi rutinná a magánszolgáltatók felkeresése.

Leitner György arra a kérdésünkre, hogy jelenleg mennyi olyan lakásrendelő lehet az országban, ami a szürke zónába esik, azaz ahol nem mindig adnak számlát, úgy válaszolt: a piac körülbelül 80 százaléka szétaprózott formában működő, egy-két rendelős szolgáltató. Ez sok ezer szereplőt jelent, melyek nem kerülnek be a látótérbe, és sok helyen nem adnak számlát.

– Vannak persze jó gyakorlatok, de az ellenkezője is igaz, legalább százmilliárdnyi forgalom lehet a szürke zónában – mondta. A magán és az állami egészségügy összehangolásával kapcsolatban megjegyezte: ez a kettő jól ki tudja egészíteni egymást, de ahhoz, hogy ez nálunk is gördülékenyebben működjön, szükség van a magánbiztosítók térhódítására.

Az egyesület egyébként az online pénztárgép bevezetése mellett azt is javasolja a kormánynak, hogy az ÁNTSZ-engedély megszerzéséhez a praxisoknak heti 20 óra rendelési időtartamig legalább egy részmunkaidős, heti 40 órás rendelési időtartamig pedig egy teljes munkaidős egészségügyi szakalkalmazottat legyen kötelező foglalkoztatniuk. Az érdekvédelmi ernyőszervezet a betegbiztonság javítása érdekében hamarosan saját védjegyet is létrehoz, amelyet a transzparensen és tisztességesen működő magánszolgáltatók kaphatnak meg és használhatnak. Leitner György szerint ez bárki számára megszerezhető, és várhatóan decembertől lehet majd igényelni.

Nikl Antal, egy magán-egészségügyi szolgáltató gazdasági igazgatója az ágazatban tapasztalható problémákkal kapcsolatban arról beszélt lapunknak: nehézség, hogy nincs egységes feltételrendszer, aminek egy hatósági ellenőrzés során meg kell felelni. Eddig a nagy magán-egészségügyi szolgáltatókat ugyanis a piacra lépés előtt sokkal komolyabban ellenőrizte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), mint az állami egészségügy szereplőit, de a lakásrendelők nem feltétlen kerültek a „radarra”. Egyszer persze ott is kell ellenőrzés, de ki tudja, utána mikor történik meg ez ismét. Arról nem is beszélve, hogy nem egységes a kritériumrendszer, van olyan település, ahol akadálymentesítés nélkül nem adnak engedélyt, míg máshol ennek hiánya sem okoz gondot.

A Szinapszis adatai alapján kiderült: 2014-ben országosan 45 százalék, a fővárosban pedig 49 százalék volt azoknak az aránya, akik magán-egészségügyi szolgáltatóhoz fordultak egészségügyi problémájukkal. 2016-ra ez az arány a fővárosban már 60 százalékra nőtt. A legtöbben szakorvosi ellátást vettek igénybe (49 százalék), ezt követi a magándiagnosztikai (34 százalék) és a magánklinikai sebészeti ellátás (9 százalék).

Mindeközben az Eurostat legfrissebb jelentése szerint a GDP-arányos állami egészségügyi kiadások terén Magyarország továbbra is az uniós lista végén kullog. Az uniós átlag 635 ezer forint/fő, itthon viszont csupán 180 ezer forint jut egy emberre. A szomszédos Ausztriában ez az összeg megközelíti az egymillió forintot fejenként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.