Ha külföldre megy a magyar, szeret számára többé-kevésbé új, helyi specialitást megkóstolni. Ám adódhatnak olyan helyzetek, amikor mégiscsak valami hazaira fáj a fogunk, ezért felkeressük az ottani magyar éttermet. Az ilyen próbálkozásoknak gyakran kellemetlen meglepetés lehet a vége.
Gondolta volna például, hogy a nem is olyan távoli Prágában milyen egyedien készítik a túrós csuszát? Merem állítani, ilyet még nem evett! Ugyanis az ottani Budapest Étterem szakácsa nem ragadt le a hagyományos – ahogy a nagyi szokta csinálni – receptnél, hanem újragondolta azt, így aztán a kedves vendég kikerekedett szemekkel fogyaszthat el – vagy inkább küldhet vissza – egy „tészta a la körözöttet”. Az internetes fórumokon rengetegen osztanak meg a fentihez hasonló történeteket.
Az egyik kommentelő – aki már pár éve Angliában él – azt írja, akkor sem menne magyar étterembe, ha fizetnének érte. A másik hozzászóló pedig ezt fűzi hozzá: „ha valaki külföldön él, akkor nagyon jó, ha van magyar étterem, én például Londonban élek, és ott nem lehet egy jót enni”. De hogy a kontinentális Nyugat-Európáról is szót ejtsünk, itt egy németországi vélemény: „Nürnbergben van egy, ami szódával elmegy, és van egy bűnrossz magyar étterem is! De én inkább a helyi német specialitásokra esküszöm”.
Valóban ilyen lesújtó lenne a helyzet? Vagy ez a sok negatív tapasztalat csak a magyar borúlátás, a honvágy és az „otthon jobban esik” számlájára írható? Ennek kiderítése érdekében megkérdeztünk néhány szakértőt.
Csíki Sándor gasztronómiai szakíró szerint ha egy olasz ellátogat Magyarországra, és megkóstolja a carbonarát vagy a bolognai spagettit, lehet, ugyanúgy nem ismer rá hazája ételére, mint ahogy sok esetben mi sem, ha külföldre utazunk. Ennek legékesebb és leggyakoribb példájaként az a fogalmi zavar említhető, mely a pörköltre és a gulyásra, illetve azok felcserélésre jellemző. Az sem megy ritkaságszámba a szakértő szerint, hogy a helyi ízléshez igazítják az ételeinket, melyek élvezeti értéke így gyakran csorbát szenved, de legalábbis elveszíti hagyományos jellegét. Ennek érdekében például sokszor csempésznek ketchupot az ételekbe, és teszik túl paradicsomossá azt, ami nem az. De azért azt se felejtsük el, hogy mi pedig – cserébe – más nemzetek gasztronómiai hagyományait vágjuk sutba. Ahogy azt az olasz példa is mutatja.