Ezeréves monostor tárja fel rejtélyes kapuit

A Szent Mauríciusz-monostor szerzetesei őszintén beszélnek eddig elzárt életük részleteiről.

MN
2017. 12. 16. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páratlan kampányba kezdtek a jövőre ezeréves bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor szerzetesei – olvasható a Digitalhungary.hu oldalon. A Facebookon tárják fel eddig kevéssé ismert életük részleteit, emellett a Forbes decemberi számában a monostor gazdálkodásáról is lehet olvasni. 2018 húsvétjáig engednek bepillantást dilemmáikba, legintimebb döntéseikbe, arról, miért választották a szerzetesi hivatást, s erre hogyan reagált a környezetük. Elmondják, mivel töltik mindennapjaikat, szabadidejüket, hogyan élik meg a nőtlenséget, a csöndet, mit gondolnak Istenről, halálról és a Trónok harcáról. Abban bíznak, hogy üzenetük mindenhol értő fülekre találhat. Kampányukat az Aeffect-Communications cég segíti, melynek vezetője a korábbi Pulitzer-díjas újságíró, Varró Szilvia.

Izsák testvér úgy gondolja, hogy világnézettől függetlenül mindenkinek újra és újra érdemes feltenni a kérdést, hogy miért érdemes úgy élni, ahogy él. „Az Isten engem úgy rakott össze, hogy a szerzetességben tudok a legboldogabban létezni, tehát azok a dolgok, amiket próbáltam korábban, vagy amiken azóta gondolkoztam, mindig azt erősítették meg, hogy itt az én helyem. Zajlik egy belső küzdelem az emberben, hiszen más huszonévesen lemondani a házasságról és gyerekekről, mint harmincöt évesen. Jönnek az évek, amikor hűnek kell maradni a döntéshez. Van nyolc keresztgyerekem, és rajtuk kívül is sok-sok gyerek, akikkel kapcsolatban vagyok. Hogy ha nincs is biológiai gyerekem, az életemből élet fakad mások életében.”

Ábel atya a kommunizmus alatt átéltekről beszél. Tizennégy éves volt, amikor Pannonhalmára került, s az érettségi után rögtön szerzetesnek jelentkezett. „A szocializmus idején azonban az állam igyekezett letéríteni a papnak vagy szerzetesnek készülőket választott útjukról. Az átlagfiatalokat idősebben és rövidebb időre hívták be a seregbe, csak a mi »megtiszteltetésünk« volt, hogy 18 évesen 2 évre kerültünk a Magyar Néphadseregbe. Elhárító tisztek »foglalkoztak« velünk: sokunkat behívtak elbeszélgetni, akin érezték, hogy lehet fogást találni rajta, igyekeztek beszervezni.”

Anzelm testvér biztat a kríziseket illetően, hiszen hozzásegíthetnek minket, hogy rendet tegyünk a vágyaink között. „A krízis az én életemben a szerzetességre való jelentkezésnél és a jelentkezést követően is nagyon erős formáló tényező volt, és lesz bizonyára az elkövetkező évtizedekben is. A kérdés az, hogy a krízisekre milyen választ adunk, hogy elég alázatosak vagyunk-e, hogy segítséget kérjünk, vagy pedig azt gondoljuk, hogy egyedül meg tudunk birkózni a problémáinkkal.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.