Egészségtelen az éjszakai műszak: komolyan növelheti a rák kockázatát

Az európai nőknél a gyomorrák rizikója 35, a tüdőráké 28 százalékkal nagyobb, ha rendszeresen éjszaka dolgoznak.

MTI
2018. 01. 09. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai és észak-amerikai nőknél akár több mint 40 százalékkal is növelheti több rákfajta kialakulásának kockázatát a rendszeres éjszakai munka. A kínai Szecsuani Egyetem onkológusa, Hszüe-lej Ma és kollégái a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című amerikai szaklapban mutatták be kutatási eredményeiket.

Munkájuk során észak-amerikai, európai, ázsiai és ausztrál nőket vizsgáltak, és 61 korábbi tanulmányt elemeztek, így összesen 3,9 millió nő és csaknem 115 ezer rákos eset adatait értékelték.

Az éveken át rendszeresen végzett éjszakai munka a tanulmány szerint 19 százalékkal növeli a rák kialakulásának kockázatát, ám bizonyos rákfajták esetében ez a rizikó jóval nagyobb: a bőrrák esélye 41 százalékkal, a mellrák esélye 32 százalékkal növekszik. A gyomorrák kialakulásának esélye 18 százalékkal nagyobb az éjszakai műszakokban dolgozó nőknél, mint a csak nappal dolgozóknál.

A legnagyobb kockázatnak az éjszakánként dolgozó ápolónők vannak kitéve: a kutatás szerint 58 százakkal nagyobb esélyük van arra, hogy mellrákban betegedjenek meg. A gyomorrák rizikója 35, a tüdőráké 28 százalékkal nagyobb esetükben.

A szakértők ugyanakkor kiemelték azt is, hogy az ápolónők egészségügyi ismereteiknek köszönhetően gyakrabban vizsgáltatják meg magukat, ezáltal vélhetően gyakrabban diagnosztizálnak náluk rákot. A súlyosabb veszélyeztetettség hátterében az is állhat, hogy az éjszakai műszakok a kórházakban gyakran intenzívebbek, mint a nappali műszak.

A kutatás rávilágított arra is, hogy az ázsiai és az ausztrál nőket nem érinti a rizikó megnövekedése. Hszüe-lej elmondása szerint ez az eredmény meglepte őket. Lehetséges magyarázat lehet, hogy az európai és észak-amerikai nőknél magasabb a nemi hormonok szintje, amely összefüggésben áll olyan hormonális tényezőktől függő rákfajtákkal, mint például a mellrák.

Az eredmények arra utalnak, hogy szükség lenne az éjszaka dolgozó nők kiemelt egészségügyi védelmére, például biztosítani kell számukra a rendszeres orvosi vizsgálatot – írják a kutatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.