Többet költünk alkoholra, mint a gyerekek iskoláztatására

Jobb nem utánaszámolni, mennyi pénzt spóroltunk volna, ha 2017-et az absztinencia jegyében töltjük.

Csécsi László
2018. 01. 01. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai családok több pénzt költenek alkoholra, mint oktatással kapcsolatos kiadásokra –ez a tanulsága az Eurostat egyik nemrég publikált, 2016-os adatokra épülő felmérésének. Eszerint az uniós polgárok fejenként több mint 250 eurót, majdnem 80 ezer forintot költenek italra évente. (A csecsemőket is beleértve.) Az unió GDP-jének csaknem egy százalékát isszuk el. Soknak tűnik? Pedig a valós szám ennél nagyobb lehet, mivel ez a kutatás csak a boltban és kocsmákban vásárolt szeszeket veszi figyelembe, az éttermekben, hotelekben elfogyasztottakat nem.

A felmérés készítői egyébként arra voltak kíváncsiak, hogy a háztartások kiadásaik hány százalékát költik alkoholra. Mint az a mellékelt térképen is látható, a vagyonelivási EB-n jelenleg balti uralom mutatkozik. Magyarország csak a hatodik helyre fér oda Finnországgal holtversenyben. Persze ez a holtverseny csalóka, hiszen az egy főre jutó éves teljes fogyasztás Finnországban több mint háromszorosa a magyarnak. Vagyis a két ország alkoholfogyasztása akkor egyezik meg, ha a skandináv államban háromszor annyit kell fizetni az alkoholért, mint nálunk. És az arány valóban ehhez közelít, az Eurostat adatai ugyanis azt mutatják, hogy amennyiben az EU-s átlagárat száznak tekintjük, akkor az ehhez mért arány Finnországban 176, nálunk pedig 76.

Hogy a 2,9 százalék sok vagy kevés, arról lehet vitatkozni. Mindenesetre azt érdemes leszögezni, hogy ez biztosan nem a valós alkoholfogyasztást takarja, hiszen nagyon sokan isznak háznál készült borokat, pálinkákat. Ezek szintén nem szerepelnek a kimutatásokban.

Annyi tanulságot mindenesetre levonnak az Eurostat munkatársai, hogy az alkoholos italok aránya a teljes fogyasztáson belül a legtöbb országban még évtizedes távlatban sem nagyon változik. A legnagyobb növekedést a régiónkban Csehország mutatta fel 10 éves távon, ott 3,2 százalékról 3,6 százalékra nőtt az alkoholos italok aránya a fogyasztáson belül. A legnagyobb csökkenést pedig Litvánia mondhatja a magáénak, ott 10 év alatt 5,2-ről 4,2-re csökkent az arány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.