Egy bankjegyen vagy pénzérmén egymillió vírus is előfordulhat

Ha influenzát nem is, számtalan más fertőzést okozhatnak a készpénzen lévő kórokozók.

MN
2018. 02. 17. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régi közhiedelem szerint a készpénz potenciális veszélyforrás az egészségünkre nézve, hiszen kézről kézre járva sok kórokozó megtelepedhet rajta. A Pénzcentrum.hu most utánajárt, mennyire jogos félelmünk ez, elsősorban az aktuális influenzajárványra gondolva. 

Először is azt igyekezett megtudni a lap a Magyar Nemzeti Banktól, mennyi készpénz van forgalomban Magyarországon. Mint kiderült, 471 millió darab bankjegyről és 1,7 milliárd érméről van szó, ami azt jelenti, hogy sokan ragaszkodnak a készpénzhez még mindig a bankkártyás fizetéssel szemben. A bankjegyek és érmék óriási mennyisége mellett jelentős szempont, hogy mennyi ideig maradnak forgalomban. A kisebb értékű címletekkel nagyjából két-három évig, a 10 000 és 20 000 forintosokkal akár tíz évig is fizethetünk. Az érmék esetében pedig jelentéktelen selejtezés történik.

Megkeresték az ÁNTSZ-t is, ahol arról érdeklődtek, milyen veszélyeket rejthet az egészségünkre a készpénzhasználat, valamint mekkora szerepet játszanak a bankjegyek, érmék az influenzajárvány közvetítésében. Mivel az influenzavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed, a készpénzhasználat a fertőzés közvetítésében valójában csekély szerepet játszik. Ugyanakkor potenciális egészségügyi veszélyforrás marad, mivel a készpénz mikrobiológiai szempontból szennyezett tárgy, hiszen sok kézen megy keresztül, ezáltal az influenzavíruson kívül sok egyéb kórokozó megtapadhat a felületén.

Az influenzavírusról tudható, hogy „a légutakból kijutó vírus felszíni fehérjéi jól adszorbeálódnak különböző anyagokhoz, így az érmékhez és bankjegyekhez is” (adszorbeálódás: folyékony vagy gáznemű anyagot leköt a felületén egy szilárd anyag). A megtapadását pedig támogatja a vírussal együtt ürülő légúti váladék. Mindezért ügyelni kellene a kézhigiéniára, tüsszentéskor, köhögéskor zsebkendőt használjunk, mossunk kezet meleg vízzel, szappannal. Pénzszámolgatáskor pedig ne nyaldossuk az ujjainkat. Tehát ha a készpénz nem is elsődleges közvetítő felülete az influenzának, egy bankjegyen vagy pénzérmén egymillió vírus fordulhat elő, és a vírusok átlagosan negyvennyolc óráig őrzik a fertőző képességüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.