Roppanós zöld spárga a kórházi ebédmenüben? Elméletben lehetséges

450 forintból hozták ki a közétkeztetési szakácsversenyen a háromfogásos menüt.

R. Kiss Kornélia
2018. 02. 09. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parajmuffin joghurtos tojáskrémmel, póréhagymával és sajtkrémmel töltött csirkemell diókéregben, balzsamecetes zöldsaláta diós pestóval – ezeket sem az iskolai menzán ettük, és nem is a kórházban leptek meg vele délben. A lehetőség viszont megvolna rá, legalábbis elvileg. A fogások a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Közétkeztetők Országos Szövetsége közétkeztetési szakácsversenyén szerepeltek. Azok a cégek mérik össze itt a tudásukat, amelyek a hétköznapokban iskolákat, óvodákat, kórházakat látnak el. A különleges receptek és a művészi tálalás elég meglepő lehet azoknak, akik rendszeresen igénybe veszik a közétkeztetést. Pedig ezek az ételek elméletileg nagy mennyiségben is elkészíthetők. A közétkeztető csapatok között volt több olyan is, amely felkészülésképpen lefőzte a versenymenüt az iskolásoknak, és nagyon szerették.

A háromfogásos menücsodáknak 450 forintból kellett elkészülnie, ami nagyon jól hangzik, viszont csak a nyersanyag költségét határozták meg ennyiben. Erre a valódi közétkeztetésben még számos egyéb költség rakódik. Azt nem tudták megmondani a séfek sem, hány forintból jönne ki a menüjük összesen, ha ezt valóban nagy mennyiségben, a közétkeztetésben készítenék el.

Az biztos, hogy számos olyan alapanyaggal találkoztunk, amelyek nem minden nap jönnek szembe a közkonyhákon. A verseny témája a tavasz volt, ezért gyakran találkoztunk spárgával – például „roppanós zöldspárga-javával” – és eperrel. A Nébih idén is megadott olyan alapanyagokat, amelyeket fel kellett használni a menükhöz. Az afrikai harcsán kívül csirkét lehetett választani, és vagy friss parajt, vagy spárgát mindenképpen fel kellett használni. Az is feltétel volt, hogy nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek az ételek.

– Az elkészítés technológiája és a tálalás az, ami elválasztja ezeket az ételeket a hétköznapoktól, az alapanyag nem. Így ezek az ételek megjelenhetnek a közétkeztetésben is – mondja optimistán a Hungast gasztronómiai igazgatója, Végh Tamás, aki a zsűrinek is tagja volt. Szerinte az eper és a spárga tavasszal olyan áron kapható, hogy a közétkeztetés kereteibe belefér. – Nyugodtan merem mondani, hogy egy spárgarizottó vagy spárgás bulgur meg is kell jelenjen az étteremben – fejtette ki véleményét.

Hogy miért nem lesz egy csapásra tömegével roppanós zöld spárga és granola (sült müzli) eperöntettel az általános iskolai menzák menüjén, ha beköszönt a tavasz, annak több oka van. – A bonyolultabb menük elkészítésének a személyzet létszáma és a konyha felszereltsége is gátat szabhat – világít rá az egyik problémára a Győr Eurorest Kft. munkatársa, a megyei kórház konyhafőnöke, Varga János.

Nyilvánvalóan az anyagiak is gátat szabnak: – Az epret például gyümölcsként nem fogják tudni adni egy magyar kórházban, még akkor sem, ha éppen szezonja van. A spárga sem olcsó. De bele lehet csempészni a fogásokba kisebb mennyiséget is az adott zöldségből és gyümölcsből – mondja. A változatosság szerinte azon is múlik, hogy a közétkeztetés hogyan képes megújulni, új recepteket bevonni. Ő bízik az előrelépésben. Az almával töltött csirkecombfilé, amelyet ők készítettek erre a versenyre, például nem különösebben költséges étel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.