Apró dolgok, amelyekkel sokat tehetünk immunrendszerünkért

Néhány apróság, amelyek közül ha csak egyet is beiktatunk a napirendünkbe, akkor máris segítettünk testünknek a betegségek legyőzésében.

Forrás: mindmegette.hu2020. 09. 16. 13:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

IRÁNY A NAPFÉNYRE!

Szakértők szerint az egyik oka annak, hogy télen gyakoribb a megfázás, hogy kevesebb napfény ér minket, vagyis kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezetünk. És bár ahhoz, hogy kijelenthessük, a D-vitamin kifejezetten megvéd minket a náthától és az influenzától, még további kutatások szükségesek, abban biztosak lehetünk, hogy megerősíti az immunrendszerünket.

SOK-SOK VÍZ...

...és tea, húsleves vagy bármilyen folyadék, amiben nincs túl sok cukor. „A hidratáltság nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis a víz alaposan átmossa a szervezetet” – mondja Wesley McWhorter dietetikus.

ALUDJON TÖBB MINT hét ÓRÁT

A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy az alváshiány jelentősen gyengítheti az immunrendszert.

ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK MINDEN MENNYISÉGBEN

Szuper immunerősítő, ha rendszeresen fogyaszt friss zöldségeket és gyümölcsöket. McWhorter szerint az egyik legjobb a lilakáposzta, ugyanis rengeteg benne az antioxidáns, ráadásul olcsó is.

MOSSON KEZET RENDSZERESEN

A legjobb, ha naponta 20-30-szor megmossuk a kezünket langyos, szappanos vízzel, minimum 20 másodpercig. És persze az sem árt, ha kézfertőtlenítőt használunk, ha nincs a közelben mosdó – például a metrón vagy a boltban. Egy tanulmány szerint ugyanis óránként 23-szor érintjük meg az arcunkat a kezünkkel, így nagyon fontos, hogy mindig tiszták legyenek.

SIMOGASSA MEG HÁZIÁLLATÁT!

A kortizol stresszhormon felhalmozódásának hatására az immunrendszer rezisztenssé válik, amely lehetővé teszi a gyulladásos citokinek fokozott termelését, melyek tovább veszélyeztetik az immunrendszert. Ennek visszaszorítása érdekében, simogassa rendszeresen házi kedvencét. Egy tanulmány ugyanis megállapította, hogy egy háziállat minimum tíz percig tartó simogatása jelentős hatással van a kortizolszint csökkentésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.