Fellélegezhetnek az allergiások: visszavonulót fúj a parlagfű

Adunk néhány jó tanácsot az allergiásoknak.

Forrás: MW2020. 09. 24. 14:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlagfű pollenszórása az elkövetkező napokban várhatóan országosan a magas tartományból fokozatosan közepes szintre csökken – írta a tiszti főorvosi Facebook-oldal szerdán.

Elszórtan, leginkább az ország középső, illetve déli régiójában még előfordulhat magas pollenkoncentráció, illetve záporok környezetében az erős szél hatására felkavarodó pollenszemek okozhatnak fokozódó tüneteket.

Az ország többi részén azonban fokozatosan az alacsony-közepes tartományba tolódik a parlagfű pollenkoncentrációja – írták.

Néhány jó tanács az allergiásoknak:

  • A parlagfű-allergiások ezen időszakban elsősorban a magas hegyekben tudnak zavartalanul üdülni.
  • Ha autóban utaznak, ne nyissák ki az ablakot, jó, ha az autó pollenszűrésre is alkalmas levegőszűrővel felszerelt.
  • A parlagfű-allergiások virágzási időben ne irtsanak parlagfüvet.
  • Nem tanácsoljuk, hogy az allergiások leheveredjenek a fűre, hiszen földközelben még magasabb a pollenkoncentráció, mint amit a csapdák befognak.
  • Minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.
  • Szellőztetni éjfél és hajnali négy óra között tanácsos.
  • Takarítsunk gyakrabban, hasznos a vizes lemosás, felmosás is.
  • Gyakran mossanak hajat a pollenallergiások, hogy eltávolítsák a hajra tapadó pollenszemeket, mert azok éjszaka a párnára tapadva és belélegezve okozhatnak problémát. Hasonló okokból ajánljuk a gyakori ruhaváltást is.
  • A kimosott ruhát ne szárítsák a szabadban! A cipőket is tanácsos gyakran letisztítani nedves ruhával, hogy a rátapadt pollenszemeket eltávolítsuk!
  • Fontos az allergia gyógyszeres tüneti kezelése

    – A magyar lakosság legalább húsz százalékát érinti a pollenallergia, a parlagfű pollenkoncentrációja ezekben a napokban van a csúcson – mondta Nékám Kristóf allergológus az M1-en. A szakember kitért arra, hogy az allergiás nátha asztma kialakulásához is vezethet, ezért fontos az allergia gyógyszerekkel történő tüneti kezelése. Nékám Kristóf ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy aki asztmás, nagyobb valószínűséggel és főként könnyebben lesz koronavírus-fertőzött, az allergia által kiváltott felső légúti gyulladás miatt a szervezet vírussal szembeni védekezése gyengébb. Az allergológus hangsúlyozta, hogy a megfelelően kezelt allergia és asztma ellene hat a Covid-fertőzésnek.

     

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.