Jó hír: egyre többen helyesen hordjuk a maszkot

Alig fél évvel ezelőtt kevesen gondoltuk volna, hogy valaha az arcunkat eltakarva közlekedünk majd. A koronavírus azonban valamennyiünket rákényszerít erre.

Forrás: MW2020. 09. 17. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten a szakértő még arról beszélt, hogy bár jelentősen megnőtt a szájmaszkot használók aránya, de nagyon sokan még mindig nem megfelelően viselik. A kórokozó ugyanis a nyálcseppekhez tapadva „utazik”, és ezeket a maszk felfogja, tehát, valóban hatékony eszköze a vírus elleni védekezésnek. Ennek kapcsán tett fel a kérdést a haon.hu olvasóinak: jól hordják-e a maszkot.

A válaszokból kiderül: a többség igyekszik másokra és magára is vigyázni, a száját és az orrát is takarja a maszk. Toronymagasan nyert ez a válaszlehetőség, 77 százalék tette le a voksát a biztonság mellett. Ez azt mutatja, hogy olvasóink nagyrésze felelősségteljesen gondolkodik a vírushelyzet kapcsán. Ez a hozzáállás most fontosabb, mint valaha, hiszen a vírus második hulláma elkezdődött, a napi számok magasabbak, mint a márciusi első hullám idején.

Sokan tartanak a vírustól, és még többen félnek attól, hogy elveszítik munkájukat, megélhetésüket a járvány miatt. Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, Magyarországnak működnie kell, ne engedjük, hogy a vírus megbénítsa az országot.

Ennek érdekében fontos, hogy hordjuk, és helyesen hordjuk a maszkot, hiszen zárt térben 80 százalékkal csökken a fertőzés aránya, ha a bent lévők közül mindenki felveszi a száját, orrát eltakaró védőviseletet.

Sajnos, az nem elegendő, ha csak a szánkat takarjuk el, ennek ellenére még mindig vannak, akik így viselik a védőeszközt. Az olvasók 13 százaléka szavazott úgy, hogy az orrát kint hagyja, mert úgy kényelmesebb.

Olyanok is vannak, akik beismerik: nem hordanak maszkot. Szerencsére ők vannak a legkevesebben – 10 százalék – és remélhetőleg hamarosan ők is belátják, hogy mindannyiunk érdeke ez a furcsa, új viselet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.