Szinte mindenki őriz szép emlékeket olyan fogásokról, amelyeket szívesen evett, és amelyek kellemes élményeket idéznek fel benne – olvasható a Vasárnap Reggel magazin cikkében. Általában laktató, tápláló finomságokról van szó. Angol nyelvterületen „comfort food”-nak nevezik őket, aminek lényege az a kellemes, komfortos érzés, amit az étel elfogyasztása, az ízek jelentenek.
Házunk tájáról
Az természetesnek tekinthető, hogy otthon, saját konyhájukban a háziasszonyok olyan ételeket készítenek, amiket annak idején édesanyjuktól, nagymamájuktól tanultak. Sőt, még a régi menzák, étkezdék ízei is újjászületnek, gondoljunk csak a csokiöntettel kínált piskótakockára vagy a bélszínrolóra és a hozzá tálalt főzelékekre. De nem csak otthon élvezhetjük ezeket a kellemes, nosztalgikus ízeket. A legnívósabb éttermek étlapjáról sem hiányzik a rakott krumpli, a kocsonya vagy a halászlé – igaz, ezek többnyire újragondolt formában kerülnek terítékre.
Mindenkinek a sajátja
Országonként, de még tájegységenként is más és más azoknak az ételeknek a listája, amelyeket háziasnak tekintünk. Az angolok nagy kedvence a shepherd’s pie, a „pásztorpite”, ez lényegében egy ragu, amelyet kellemes krumplipürével fedve sütnek meg. A francia hagymalevest vagy az olasz lasagnét talán senkinek sem kell bemutatni.
Öt szuper tipp, hogy a gyereket rávegyük a zöldségevésre
Erőltetni nem érdemes a dolgot, mert a gyerek ilyenkor, csak még inkább ellenáll. Jutalmazni sem szerencsés, mert így ajándék nélkül máskor sem fogja megenni zöldséget. Ám azért nem szabad lemondóan tudomásul venni az új szokást! Íme öt tipp, hogy lehet rávenni a gyereket a zöldségevésre!