1. „NE EGYÉL ESTE 6 ÓRA UTÁN!”
Kutatások és a táplálkozási szakemberek szerint is a vacsora idejénél figyelembe kell venni az életmódot, a napi aktivitást és persze azt, hogy ki mikor tér nyugovóra – sokkal inkább ez legyen az a fogyókúrás szabály, amit szem előtt tartunk, ne pedig az a bizonyos 6 óra. A nap utolsó étkezésének pontos idejénél sokkal fontosabb (vagy legalább annyira fontos) a vacsora minősége, összetétele és mennyisége.
2. „MONDJ NEMET A DESSZERTRE!”
Egyre inkább elterjedt az a nézet, hogy igenis lehet bűnözni egy kicsit, hiszen a teljes édességmegvonás csak még inkább fokozza a vágyakozást, ráadásul a diétába vetett hit és bizalom is könnyebben elpárolog, ha a finomságok állandóan tiltólistán vannak. Határozzunk meg havonta 1-2 csalóétkezést, amikor megengedünk magunknak egy kis kilengést. De ha ódzkodunk a csalónaptól, van egy talán még jobb megoldás: rengeteg olyan házi készítésű desszert van, amely a súlycsökkentő étrendbe is beleférhet, sokkal gyakrabban, mint a csalónap!
3. „KERÜLD A SZÉNHIDRÁTOKAT!”
Ez nem is fogyókúrás szabály, sokkal inkább egy elterjedt tévhit. A kenyeret és általában a szénhidrátot ősellenségnek tekintik a fogyókúrázók, de nem szabad elfelejteni, hogy nem minden szénhidrát „rossz”. Az összetett (komplex) szénhidrátok, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zabpehely, a hüvelyesek, a barna rizs fogyasztása diéta során is ajánlott, mert ezek lassan szívódnak fel, stabilizálják a vércukorszintet, hosszabban tartó teltségérzetet biztosítanak. Ami viszont szabály, és ne szegjük meg: figyeljünk a mennyiségre!
Kerülni kell viszont az egyszerű szénhidrátokat, amelyek gyorsan emelik meg a vércukorszintet, ami azután gyorsan vissza is zuhan, újra és újra éhségérzet kialakulásához vezetve, így növelve az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.
4. „HAGYD EL A CUKROT AZ ÉTRENDEDBŐL!”
Egy egy olyan fogyókúrás tanács, ami alapjában véve rendkívül fontos: hagyjuk ki a finomított cukrot az étrendből (igen, a barnát, a por- és a nádcukrot is)! A hozzáadott cukor sok élelmiszerben ott rejtőzik, viszont van olyan is, ami nem tiltott! A gyümölcsökben, zöldségekben és tejtermékekben természetesen előforduló cukor található, így ezeket az élelmiszereket teljesen kiiktatni az étrendből komoly egészségügyi kockázattal járhat – kivéve persze, ha valamilyen ételintolerancia áll fenn.