Közismert fogyókúrás szabályok újraértelmezve

Érdemes helyén kezelni a bevett szabályokat, hogy tudatosan figyelhessünk oda táplálkozásunkra.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 09. 16. 14:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. „NE EGYÉL ESTE 6 ÓRA UTÁN!”

Kutatások és a táplálkozási szakemberek szerint is a vacsora idejénél figyelembe kell venni az életmódot, a napi aktivitást és persze azt, hogy ki mikor tér nyugovóra – sokkal inkább ez legyen az a fogyókúrás szabály, amit szem előtt tartunk, ne pedig az a bizonyos 6 óra. A nap utolsó étkezésének pontos idejénél sokkal fontosabb (vagy legalább annyira fontos) a vacsora minősége, összetétele és mennyisége.

2. „MONDJ NEMET A DESSZERTRE!”

Egyre inkább elterjedt az a nézet, hogy igenis lehet bűnözni egy kicsit, hiszen a teljes édességmegvonás csak még inkább fokozza a vágyakozást, ráadásul a diétába vetett hit és bizalom is könnyebben elpárolog, ha a finomságok állandóan tiltólistán vannak. Határozzunk meg havonta 1-2 csalóétkezést, amikor megengedünk magunknak egy kis kilengést. De ha ódzkodunk a csalónaptól, van egy talán még jobb megoldás: rengeteg olyan házi készítésű desszert van, amely a súlycsökkentő étrendbe is beleférhet, sokkal gyakrabban, mint a csalónap!

3. „KERÜLD A SZÉNHIDRÁTOKAT!”

Ez nem is fogyókúrás szabály, sokkal inkább egy elterjedt tévhit. A kenyeret és általában a szénhidrátot ősellenségnek tekintik a fogyókúrázók, de nem szabad elfelejteni, hogy nem minden szénhidrát „rossz”. Az összetett (komplex) szénhidrátok, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zabpehely, a hüvelyesek, a barna rizs fogyasztása diéta során is ajánlott, mert ezek lassan szívódnak fel, stabilizálják a vércukorszintet, hosszabban tartó teltségérzetet biztosítanak. Ami viszont szabály, és ne szegjük meg: figyeljünk a mennyiségre!

Kerülni kell viszont az egyszerű szénhidrátokat, amelyek gyorsan emelik meg a vércukorszintet, ami azután gyorsan vissza is zuhan, újra és újra éhségérzet kialakulásához vezetve, így növelve az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

4. „HAGYD EL A CUKROT AZ ÉTRENDEDBŐL!”

Egy egy olyan fogyókúrás tanács, ami alapjában véve rendkívül fontos: hagyjuk ki a finomított cukrot az étrendből (igen, a barnát, a por- és a nádcukrot is)! A hozzáadott cukor sok élelmiszerben ott rejtőzik, viszont van olyan is, ami nem tiltott! A gyümölcsökben, zöldségekben és tejtermékekben természetesen előforduló cukor található, így ezeket az élelmiszereket teljesen kiiktatni az étrendből komoly egészségügyi kockázattal járhat – kivéve persze, ha valamilyen ételintolerancia áll fenn.

Nem beszélve arról, hogy a zöldségek, gyümölcsök rostban és antioxidánsokban gazdagok, amelyek segítenek az egészség megőrzésében.

5. „ÉBREDÉS UTÁN RÖGTÖN REGGELIZZ MEG!”

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, amely biztosítja az energiát a lendületes napkezdethez. Vannak, akik szerint minél több idő telik el az ébredés és a reggelizés között, annál valószínűbb lesz, hogy az éhség miatt nem a megfelelő ételek kerülnek a tányérra, ami aztán a vércukorszint ingadozását eredményezi. Ne aggódjon, ha azok közé tartozik, akik nem szeretnek ébredés után szinte azonnal enni! Egyen akkor, amikor éhes, a lényeg, hogy megfelelően állítsa össze a reggelit!

6. „NE NASSOLJ!”

Lásd 2-es pont. Valóban örök érvényű fogyókúrás szabály: ne nassoljunk agyonsózott, zsíros chipset, fél tábla tejcsokit, bő olajban sült hasábot, krémes kekszet és így tovább. Viszont az egészséges snackek minden súlycsökkentő programba beleférhetnek: válasszunk olyan rágcsálnivalókat, amelyek rost- és fehérjetartalma magas, egészséges zsírokat tartalmaznak, és amelyek tápanyagtartalmukkal segítik az emésztés folyamatait. Például néhány szem natúr mandula, házi készítésű zöldségchips, 1-2 szem korpás keksz néhány darab koktélparadicsommal és 1-2 vékony szelet sovány sajttal remek nassolnivaló.

7. „KERÜLD A GYORSÉTTERMEKET!”

Rendben, de néha megkerülhetetlen, hogy gyorsétteremben étkezzünk. Ne érezzük magunkat kellemetlenül, hiszen jó választással semmi „baj” nem lesz. A sült, bundázott ételek, a dupla hamburger meg a csokiöntetes fagyi, azaz a klasszikus junk food helyett válasszunk salátát grillezett, natúr csirkemellel vagy szintén sovány csirkével vagy sonkával, valamint zöldségekkel töltött tortillatekercset.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.