Online rendezik meg idén a szervátültetettek találkozóját

A rendezvény fő témái a koronavírus, a hazai tüdő- és szívtranszplantáció jelene és jövője, valamint a hazai májátültetés 25. évfordulója lesznek.

Forrás: MW2020. 09. 25. 20:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Online rendezik meg idén a szervátültetettek 18. találkozóját, amelyen jelképesen kitüntetnek minden egészségügyi dolgozót – közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) csütörtökön.

A közlemény szerint az érintettek a szövetség Facebook-oldalán élő közvetítés útján kísérhetik figyelemmel szombaton, a Magyar Sportok Háza konferenciatermében tartandó eseményt, amelyet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videoüzenetben köszönt.

A rendezvény fő témái a koronavírus, a hazai tüdő- és szívtranszplantáció jelene és jövője, valamint a hazai májátültetés 25. évfordulója lesznek.

Idén júliusig 11 ezer szervátültetést végeztek Magyarországon, amelyekből 1100 májtranszplantáció volt – tudatták.

Ismertették: az érdeklődőknek hasznos információkkal szolgálnak a koronavírus elleni védekezésről, és előadásokat tartanak többi között a szervdonáció és -koordináció aktuális kérdéseiről. A workshop egyik beszélgetésén megszólalnak a donor családtagok is.

Az eseményen átadják A Szervátültetettek Szolgálatáért díjat, amellyel idén nyolc embert díjaznak, köztük Görög Dénes sebészt, aki 25 évvel ezelőtt részese volt a magyar májátültetési program elindításának és az első műtétnek, Elek Jenő aneszteziológus és intenzív terápiás orvost, akinek kulcsfontosságú szerepe volt a magyar tüdőtranszplantációs program aneszteziológiai profiljának kialakításában, valamint Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét.

A díjat a Magyar Szervátültetettek Szövetsége jelképesen minden egészségügyi dolgozónak odaítélte, akik a járvány kitörésekor életeket mentettek, betegeket ápoltak, és teszik ezt jelenleg is.

A Szervátültetettek Szolgálatáért Média-díjat Törőcsik Zsoltnak, a Kossuth rádió felelős szerkesztőjének és Várkonyi Attilának, a Retro rádió műsorvezetőjének ítélték oda. Emellett nyolcan elismerő oklevelet kapnak, és egy jószolgálati nagyköveti kinevelést is átadnak – olvasható a közleményben.

Egy amerikai nővel megtörtént a szervátültetettek rémálma

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.