Utazna? Négy tipp, amivel csökkentjük az utazási vágyát

A turizmusnak kampó – ez a szívszorongató mondat hangzott el 2020 márciusában, és akkor még kevesen hittük el, hogy otthonunk falai közt kényszerülünk maradni hosszú hetekre.

Forrás: MW2020. 09. 21. 13:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fapados légitársaságok kínálta olcsó jegyek sok-sok embert arra sarkallnak, hogy egy évben akár többször is külföldi utazást szervezzenek maguknak. De 2020 őszén elérkezett a járvány második hulláma, beszűkültek az utazási lehetőségek. Mit lehet tenni, hogy kielégítsük olthatatlan utazásvágyunkat?

Lehet-e most egyáltalán utazni?

A szocializmus időszakában korlátozott számú országba lehetett turisztikai céllal utazni. 2020-ban visszasírhatjuk azt az időszakot, ebben az értelemben. Az ősz beköszöntével Magyarországon kívül minden országot utazásra nem ajánlott országnak minősített át a magyar hatóság. Vagyis 14 napos házi karanténra és hivatali vesszőfutásra számíthat az, aki ki meri tenni a lábát Magyarországról. (Persze vannak kivételes esetek.) Ha valaki kíváncsi a legaktuálisabb helyzetre, nézze meg a Konzuli Szolgálat lapját. Ahogy a napi fertőzöttek száma változik, nagyjából ugyanolyan hektikus változásokra számíthatunk az utazási lehetőségeket illetően – fogalmaz a szabadföld.hu.

Fotó: Pexels

Nincs az a határzár, ami megállíthat!

Azért gondoljuk csak át, mivel jár egy repülős, több napos vagy egyszerűen egy külföldi utazás. Várakozás, sorban állás, bizonytalanság. Szükség van erre? Azon aggódni, hogy vissza tudunk-e térni Magyarországra? Régen volt ilyen bizonytalan a nemzetközi helyzet.

Csüggedésre semmi ok! A virtuális világ ugyanúgy korlátlan lehetőségeket nyújt, mint eddig.

  • Azt gondoljuk, jól tájékozódunk? Próbáljuk ki a Geoguessr játékot! A program véletlenszerűen elhelyez bennünket a Google egy utcaképén, annyi a feladat, hogy a lehető legpontosabban meg kell határoznunk, hol vagyunk. A világ bármely „feltérképezett” pontján állhatunk. Például egy erdei úton találjuk magunkat. Lépünk 20 kattintásnyit egy irányba, végre meglátunk egy helyiségtáblát. De milyen nyelven? A Cirill ábécé betűit vagy egy távol-keleti ország írásjegyeit véljük felfedezni? Tessék kipróbálni, a türelmeseknek több órányi elfoglaltságot jelenthet a játék, a virtuális világutazás.
  • Kóstoljunk bele az amerikai kultúrába a 66-os út mentén! Nem szükséges több napos utazásra vállalkozni, ha kényelmes fotelünkből is kaphatunk ízelítőt az amerikai kultúrából. Kezdjük az utazást Chicagóban és kattintgassunk végig a Google Earthben egészen Santa Monicáig. A közel 4000 kilométernyi kattintgatást rövid idő alatt túl száraznak érezhetjük, ezért fűszerezzük meg az élményt. Nézzük meg a Lidl újságot, és vásároljunk be akár a Lidlben amerikai napok keretében hot-dogot vagy édesített pattogatott kukoricát. Keressünk slágereket (például: Nat King Cole Trio „(Get Your Kicks on) Route 66”)! Nézzük meg a gyerekekkel a Verdák című animációs filmet! Ugyanis az is arrafelé játszódik. Olvassunk el egy regényt az „Országutak anyjáról”. Máris teljesebb, hosszan tartóbb élményt szerzünk.
  • Nézzünk körül a világban 360°-os felvételeken itt. Vagy nézzük meg a Világörökség helyszínei közül akár a Taj Mahalt.
  • Egészséges, ha kimozdulunk szabad levegőre. Ne üljünk naphosszat a négy fal között. Ha úgy érezzük, nincs maradásunk egy helyben, akkor Magyarország is tartogat rengeteg látnivalót. A Magyar Turizmus Kártya sok kedvezmény mellett utazási költségek csökkentésében is támogatást ad.
  • Más kultúrák felfedezésével most legtöbbünknek várnia kell. De szerencsére az internet sok lehetőséget nyújt a világ megismerésére, digitális módon. Sőt, talán jónak is tekinthetjük a “bezártságot”, mert most figyelmünk hazánkra, Magyarország megismerésére irányulhat. Csak kövessük a járványügyi, egészségügyi előírásokat mindig!

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.