Az ősz szupersztárja egészségünk szolgálatában: A sütőtök
A sütőtök a szezon egyik legegészségesebb étele, érdemes rendszeresen fogyasztani. Nézzük, miért olyan hasznos a szervezet számára ez a finom és számtalan módon elkészíthető zöldségféle!
SEGÍT A FOGYÁSBAN
A sütőtök alacsony kalóriatartalmú (100 g/45 kcal), emellett rostban gazdag. A rost segíti az emésztést, valamint hosszan tartó teltségérzetet biztosít, így csökkentve az étvágyat. Magas káliumtartalma révén elősegíti a felesleges víz és só kiürülését a szervezetből.
VÉDI A SZEM EGÉSZSÉGÉT
A-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja a látást, lassítja a retina funkciójának romlását bizonyos degeneratív szembetegségek esetén. Emellett lutein és zeaxantin is van benne, ezek csökkenthetik a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét.
JÓ HATÁSSAL VAN A VÉRNYOMÁSRA
A sütőtök magas kálium- és C-vitamin-tartalma segíti a vérnyomás optimalizálását. A tökmagolaj tele van fitoösztrogénekkel, amelyek a kutatások szerint jótékony hatással vannak a magas vérnyomás megelőzésére.
A PIHENTETŐ ALVÁSÉRT
A tökmag gazdag L-triptofán nevű esszenciális aminosavban, amely elősegíti a jó alvást, támogatja a szerotonin nevű hormon termelődését, ami javítja a hangulatot, megszünteti az idegességet és az álmatlanságot.
ÓVJA A SZÍVET
Gazdag bizonyos növényi eredetű vegyületekben, az úgynevezett fitoszterolokban, amelyek csökkentik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin mennyiségét a szervezetben. Így jó hatással van a szívre és az érrendszerre.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja el.