Egy jellegzetes őszi finomság: a sütőtökkenyér

A laktóz- és gluténmentes, édes-fűszeres kenyér receptjét mutatjuk be, alapanyaga: sütőtök.

Forrás: MW2020. 10. 09. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Használjuk ki a szezont, készítsünk ínycsiklandó fogásokat sütőtök felhasználásával. Ezúttal egy laktóz- és gluténmentes, édes-fűszeres kenyér receptjét mutatjuk be.

Ha október, akkor sütőtök! A sütőtökkenyér édes reggelinek, egy csésze kávé vagy tea mellé igazán remek választás.

Az eredeti recept porcukorral készül, amit a kalóriaspórolás jegyében lecserélhető por állagú, energiamentes cukorhelyettesítőre. Növényi olaj helyett olvasztott kókuszzsírral is készíthető. Önmagában vagy teavajjal és házi gyümölcslekvárral tökéletes, ha pedig kicsit könnyebb „rá valót” készítene, főzzön egy egyszerű gyümölcspépet mirelit bogyós gyümölcsökből, esetleg készítse el hozzá az almáspite-tölteléket.

Ez a recept tejterméket nem tartalmaz, rizsliszttel készül, így laktóz- és gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Az ősz szupersztárja egészségünk szolgálatában: A sütőtök

A sütőtök a szezon egyik legegészségesebb étele, érdemes rendszeresen fogyasztani. Nézzük, miért olyan hasznos a szervezet számára ez a finom és számtalan módon elkészíthető zöldségféle!

SEGÍT A FOGYÁSBAN

A sütőtök alacsony kalóriatartalmú (100 g/45 kcal), emellett rostban gazdag. A rost segíti az emésztést, valamint hosszan tartó teltségérzetet biztosít, így csökkentve az étvágyat. Magas káliumtartalma révén elősegíti a felesleges víz és só kiürülését a szervezetből.

VÉDI A SZEM EGÉSZSÉGÉT

A-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja a látást, lassítja a retina funkciójának romlását bizonyos degeneratív szembetegségek esetén. Emellett lutein és zeaxantin is van benne, ezek csökkenthetik a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét.

JÓ HATÁSSAL VAN A VÉRNYOMÁSRA

A sütőtök magas kálium- és C-vitamin-tartalma segíti a vérnyomás optimalizálását. A tökmagolaj tele van fitoösztrogénekkel, amelyek a kutatások szerint jótékony hatással vannak a magas vérnyomás megelőzésére.

A PIHENTETŐ ALVÁSÉRT

A tökmag gazdag L-triptofán nevű esszenciális aminosavban, amely elősegíti a jó alvást, támogatja a szerotonin nevű hormon termelődését, ami javítja a hangulatot, megszünteti az idegességet és az álmatlanságot.

ÓVJA A SZÍVET

Gazdag bizonyos növényi eredetű vegyületekben, az úgynevezett fitoszterolokban, amelyek csökkentik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin mennyiségét a szervezetben. Így jó hatással van a szívre és az érrendszerre.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja el.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.