Használjuk uborka savanyításához, savanyúság eltevéséhez, nagyon jó ízt ad a tökfőzeléknek és a túrós pitének. A kapor szinte gyomnövényként képes megjelenni a kertben, akkor is, ha nem vetettük. A Dél-Európából és keletről származó fűszernövény a kert primadonnájaként egyensúlyozik a szélben a többi zöldségféle között, emberi beavatkozás nélkül is kikel és növekszik, elszórja a magját, és jövőre még több lesz belőle.
Teljesen ne ritkítsuk ki, mert jó szolgálatot tesz, hasznos fűszernövény. Ha begyűjtöttük a zsenge leveleit tavasszal, akkor irtsuk, de hagyjunk is pár tövet későbbre, és hogy legyen utánpótlás jövőre.
Szinte minden zöldségnek jó, hasznos szomszédja
Amellett hasznos a kertben is, szinte minden zöldségnek jó szomszédja, erős illatával félrevezeti a káposztalepkéket, a levéltetű-csemegét kedvelő fürkészdarazsakat, a lebegőlegyeket viszont vonzza. Az édeskömény és a koriander közelében viszont rossz helyen van, virágporaik kereszteződhetnek, és a végén hibrid magokat kaphatunk. A nagykönyv szerint napos helyre kell vetni, hiszen mindenekelőtt illóolajokat kell majd képeznie. Zsenge, ízletes leveleit frissen mártásokba, salátákba, halakhoz, főzelékek ízesítésére használhatjuk.
Fagyasztva ugyan veszít az ízéből, de feljavíthatjuk szárított, morzsolt kaporlevéllel. Ha a kertben újból előáll a kaporözön, szedjünk a magjából, amely ugyanolyan értékes, mint a levele. A kaporillóolaj antiszeptikus hatású, bővelkedik ásványi anyagokban, nyomelemekben, vasban, mangánban és kalciumban.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa / duol.hu
A kapor hasznos fűszernövényünk, egész évben jó szolgálatot tesz a kertben, konyhában Tóth B. Zsuzsa
A magból készült tea segíti az emésztést, a kapros borogatás az izomfájdalmakat enyhíti, a népgyógyászat húgyúti fertőzésekre javasolja. A kismamák igyanak kaporteát édesköménnyel, ánizsmaggal. A hatóanyagok az anyatejbe kerülve segítenek a nyugtalan, hasfájós kisbabán.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Tartósítási tippek: Így tegyük el a friss zöldfűszereket télire
A nyár és kora ősz friss zöldfűszereit különböző módszerekkel tartósíthatjuk – lássuk hogyan, mindegyiknek az előnyeivel és a hátrányaival együtt!
Mit érdemes?
A legtöbbet használt fűszernövényekpetrezselyem, bazsalikom, rozmaring, snidling, tárkony, kapor, oregánó – mellett érdemes ciromfüvet, lestyánt, mentát, turbolyát és zsályát is tartósítani.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.